Tlačové správy

Trienále maľby a plastiky krajín V4

Už po tretíkrát sa v galérií Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, uskutoční prezentácia medzinárodnej umeleckej tvorby autorov štyroch krajín Višegradskej štvorky.  Medzinárodné Trienále maľby a plastiky krajín V4 bude usporiadané pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu. Cieľom podujatia je prezentovať aktuálne tendencie v smerovaní maľby a plastiky tých maliarov a sochárov, ktorí tvoria na území Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska.

Nadväzovaním užšej cezhraničnej spolupráce s umelcami, múzeami, galériami, kultúrnymi inštitúciami v rámci uvedených štátov V4  a organizovaním spoločných prezentácií malieb a plastík, smerujúcich k výmene tvorivých skúseností maliarov i sochárov, sa napomáha napĺňať tento cieľ. Dôsledkom vzájomnej spolupráce štrnástich umelcov sa prehlbujú a rozvíjajú cezhraničné kultúrne kontakty.

Organizátormi podujatia sú Košický samosprávny kraj, Matica slovenská, mesto Trebišov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína. Výstava má charakter konkurzu. Zúčastnia sa na nej maliari a sochári z každej krajiny V4, ktorí sú členmi stavovských umeleckých organizácií.  Štatút trienále umožňuje prezentovať realistickú maľbu a plastiku, rovnako ako umenie postmodernistického, abstraktného, prípadne iného výtvarného smerovania.

Na trienále má Česká republika zastúpeného 1 maliara. Maďarsko prezentujú 3 umelci /2maliari a 1 sochár/. Z Poľska sú na tejto medzinárodnej výstave účastní 5 tvorcovia /3 maliari a 2 sochári/. Zo Slovenska vystavujú 5 účastníci /3 maliari a 2 sochári/ Spoločne sa na trienále predstavia súťažne 13 umelci. Jeden slovenskí maliar sa výstavy zúčastní nesúťažne.

Kvalifikovaný výber malieb a plastík, ich hodnotenie a ocenenie vykoná porota /jury/. Tú tvoria 3 významní umelci. Dušan Baláž- člen poroty, Peter Valiska- Timečko – člen poroty a Martin Račko – predseda poroty.  

Organizátori hodnotnej výstavy oznámia účastníkom výstavy výsledky hodnotenia poroty na vernisáži výstavy, ktorá sa uskutoční 21. 11. 2013 o 16, 30 hodine. Na slávnostnom otvorení budú odovzdané i ocenenia. Na prehliadke malieb a plastík krajín Višegradskej štvorky je inštalovaných 37 súťažných umeleckých diel a 4 nesúťažné diela. Súčasťou trienále bude aj beseda pre širokú verejnosť, ktorá sa uskutoční v deň vernisáže, teda 21.11. 2013 dopoludnia  v zrkadlovej sieni múzea.

 Trienále malieb a plastík krajín V4 sa zúčastňujú títo umelci:

  • Česká republika:  Vladimír Blažek
  • Maďarská republika: László Lonovics, Attila Fazekas, Géza Széri – Varga
  • Poľsko:  Jan Kukulka, Wijaceslaw Burda, Anna Papiernik, Bogdan Samborski, Malgorzata Samborska
  • Slovenská republika: Mikuláš Lovacký, Ľudmila Lakomá – Krausová, Miroslav Bucher, Rudolf Hoffer, Ján Leško.

 Výstava potrvá do 30.1.2014 .

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore