Tlačové správy

Centrum onkologického výskumu v Košiciach

Hlavným predmetom záujmu Centra excelentnosti SEPO je výskum a vývoj v oblasti onkológie a protinádorovej terapie. V tejto súvislosti, vzhľadom na multidisciplinárny charakter moderného výskumu, však vytvára aj výstupy v oblasti progresívnych materiálov a technológií, biotechnológií, ako aj v oblasti využívania prírodných zdrojov (liečivé látky prírodného pôvodu).

Cieľom projektu, ktorý trvá od septembra 2010 a jeho plánované ukončenie je v decembri 2013, bolo združiť excelentné pracoviská Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, konkrétne Prírodovedeckej a Lekárskej fakulty do monotematického multidisciplinárneho centra onkologického výskumu. Vybudovali sme experimentálnu infraštruktúru centra excelencie SEPO s dôrazom na unikátne technológie, konkrétne Laboratórium analytickej cytometrie, Laboratórium farmakológie, zrekonštruovali a zmodernizovali sme Laboratórium biofotoniky a molekulovej biofyziky, vybudovali sme Laboratórium hmotnostnej spektroskopie a zmodernizovali Laboratórium genomiky a transkriptomiky.

S inováciou infraštruktúry prebiehala súčasne príprava odborného personálu na využitie novej generácie meracej a počítačovej techniky a spoločnej dátovej základne. Centrum excelentnosti SEPO pomohlo vytvoriť nevyhnutné materiálne aj odborné predpoklady na to, aby sa excelentné pracoviská združené do centra mohli úspešne uchádzať o projekty v silnej medzinárodnej konkurencii. Centrum sa tak aktívne zapojilo do svetového výskumného priestoru, dôkazom čoho je aj úspešný medzinárodný projekt 7. Rámcového programu CELIM (Fostering Excellence in Multiscale Cell Imaging), ktorý reprezentuje prirodzené pokračovanie aktivít SEPO II.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore