Tlačové správy

Košická židovská obec: Dom umenia nie je kauza, konajme kultúrne

Takmer 20-ročný súdny spor o pôvodnú synagógu – dnešný Dom umenia Košice, ešte má šancu na kultúrnosť. Židovská náboženská obec Košice (ŽNO) a vedenie Mesta Košice, sa chcú pokúsiť o riešenie súdnym zmierom. Na potvrdenie ústretovosti predložila ŽNO memorandum, ktoré posilňuje pozíciu mesta v spore, aj pre prípad jeho prehry. O tom, či mesto túto možnosť využije, rozhodne dňa 14.4. 2014 mestské zastupiteľstvo.

Košické mestské zastupiteľstvo bude v pondelok 14.4.2014 rozhodovať o ďalšom vývoji 20-ročného súdneho sporu o pôvodnú synagógu – dnešný Dom umenia.

Predmetom rokovania mestských poslancov bude návrh riešiť vec súdnym zmierom. Ten znamená, že existujúce sporné otázky, na ktorých sa ŽNO a mesto nevedia zhodnúť, posúdi súd v rámci rozhodovania o súdnom zmieri. Ak súd zmier schváli, spor sa skončí. V opačnom prípade, bude takmer 20 rokov trvajúci spor pokračovať ďalej.

Ako dôkaz pripravenosti ku kultúrnemu riešeniu veci a na potvrdenie svojich dlhodobých deklarácií, predložila ŽNO mestu návrh Memoranda o porozumení, ktorým posilňuje pozíciu mesta aj pre prípad jeho prehry. ŽNO sa v návrhu memoranda okrem iného zaviazala, že po prípadnom vrátení Domu umenia (či už kvôli súdnemu zmieru alebo prehre mesta v spore) nezmení jeho dnešný účel a ponechá v nájme Štátnu filharmóniu Košice, že nahradí Mestu Košice investície vložené do zhodnotenia tejto nehnuteľnosti, že si nebude uplatňovať náhradu trov konania v 20-ročnom súdnom spore o Dom umenia a že si neuplatní žiadne súvisiace nároky. O tomto návrhu rozhodnú tiež mestskí poslanci.

„Dom umenia pre nás nie je kauza. Je to krutá pripomienka minulosti, ktorá je nanešťastie aj na hanbu ešte stále živá. Dosiahnuť jeho privrátenie do rúk košickej židovskej obce, vnímame ako našu náboženskú povinnosť, nápravu krívd a splatenie dlhu voči našim predkom,“ ozrejmil postoj ŽNO jej predseda JUDr. Pavol Sitár a dodal, že: „Sporiť sa v tejto morálnej a citovej záležitosti, je pre našu komunitu bolestné. Sme preto ústretoví v prospech kultúrneho ukončenia veci. Verím, že mestské zastupiteľstvo nebude jeho prekážkou.“

ŽNO vedie s Mestom Košice súdny spor o vlastníctvo pôvodnej synagógy od roku 1995. Začiatku sporu predchádzala neúspešná výzva ŽNO pre Mesto Košice, na vydanie Domu umenia v zmysle zákona č. 282/1993 Z. z. o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločenstvám. V roku 2008 súdy právoplatne a vykonateľne rozhodli o povinnosti Mesta Košice vydať Dom umenia do rúk ŽNO. Mesto však rozhodnutie napadlo na Najvyššom súde SR, ktorý vec kvôli procesným pochybeniam vrátil Krajskému súdu v Košiciach, kde sa vec dnes v odvolacom konaní nachádza. Ani rozhodnutie odvolacieho súdu nezaručuje celkové ukončenie sporu, kvôli ďalším právnym možnostiam na hájenie postoja tej, či onej sporovej strany. Stav zneisťuje aj pozíciu nájomcu Domu umenia – Štátnej filharmónie Košice a zvyšuje náklady. Zároveň ŽNO avizuje ďalšie súvisiace právne nároky, ku ktorých uplatneniu ešte nepristúpila. Sporové strany neboli doposiaľ schopné dospieť  k mimosúdnej dohode. Riešenie cestou súdneho zmieru sa teda javí najlepším z dostupných riešení.

Kontaktná osoba pre médiá:

Mgr. Alexandra Mihók-Kvietková, MBA; t. č. 0905 634 657, e-mail: zno.kosice@centrum.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore