Vyhlásenie k odstúpeniu Miroslava Kusého z rady vlády pre ľudské práva

My, zástupkyne a zástupcovia podpísaných organizácií a inštitúcií, ktorých vznik a činnosť sú neoddeliteľne späté s profesorom Miroslavom Kusým a ktoré sa dlhodobo angažujú v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike, vrátane aktívneho pôsobenia v Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť a jej výboroch;

a my, zástupcovia a zástupkyne ďalších ľudskoprávnych organizácií, občianskej spoločnosti a verejnosti;

vyjadrujeme vážne znepokojenie nad okolnosťami, ktoré viedli 20. novembra 2013 profesora Miroslava Kusého k rezignácii na členstvo v Rade vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Chápeme dôvody, ktoré ho viedli k odstúpeniu a vyjadrujeme mu našu podporu. Konštatujeme, že prínos profesora Kusého pre zrod a rozvoj modernej, slobodnej a pluralitnej spoločnosti v našej vlasti je zásadný. Jeho rezignácia na členstvo v rade vlády pre ľudské práva je preto jednak veľkou stratou, ale i vážnym varovným signálom. Uskutočnila sa na pozadí viacerých negatívnych javov, podkopávajúcich podstatu, zmysel a poslanie rady ako stáleho poradného, koordinačného a konzultatívneho orgánu vlády SR v oblasti ochrany základných ľudských práv a slobôd.

Akékoľvek oslabovanie tohto jedinečného orgánu, najmä v čase prípravy prvej komplexnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR a historicky prvého predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie (2016) – či už v podobe nedostatočnej transparentnosti, presadzovania silových riešení, obchádzania pravidiel či ignorovania reálnych problémov, napríklad šírenia extrémizmu – môže mať negatívne dôsledky pre účinné uplatňovanie a ochranu ľudských práv a dosahovanie spoločenskej kohézie, solidarity a prosperity v SR.

Vyzývame preto k posilneniu rady, zvyšovaniu jej odbornosti, transparentnosti a participatívnosti. Rada by mala byť plne funkčným fórom pre vecný dialóg o otvorených otázkach ochrany a podpory ľudských práv, pri ktorom sa počúvajú a zohľadňujú  argumenty a kde sa demokracia a právo nechápu ako formálne nástroje silového presadzovania záujmov väčšiny, ale ako inštitúty slúžiace všeobecnému dobru a spravodlivosti.

Bratislava, 25. novembra 2013

Signatári a signatárky vyhlásenia

Kálmán Petőcz, Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku

Prof. Silvia Miháliková, UNESCO centrum pre výchovu k ľudským právam na Univerzite Komenského v Bratislave

Laco Oravec, Nadácia Milana Šimečku

Podporovateľky a podporovatelia vyhlásenia

Ďalší členovia a členky Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť rady a jej výborov: prof. Alexander Bröstl; Šarlota Pufflerová, Občan, demokracia a zodpovednosť; Martin Bútora, Inštitút pre verejné otázky; AdrianaMesochoritisová, Možnosť voľby; Martin Macko, Inakosť; Janka Debrecéniová; Dagmar Horná;LászlóÖllös;Jana Kviečinská, členka pracovnej skupiny pre koordináciu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR. Ďalej: Marta Šimečková, Andrea Puková, Projekt Fórum; Alexander Mušinka, Krajské centrum pre rómske otázky, Prešov; Egon Gál, Peter Salner, Eva Salnerová, Židovská náboženská obec; Jarmila Lajčáková, zástupkyňa SR v Agentúre EÚ pre základné práva.

Miroslav KUSÝ (1931), filozof, politológ, univerzitný profesor,

vyštudoval filozofiu na Karlovej Univerzite v Prahe, od roku 1967 je univerzitným profesorom filozofie. V šesťdesiatych rokoch začal pôsobiť v obrodnom procese a zaujímať kritický prístup k marxizmu, osobitne v otázke ľudských práv. Po roku 1968 bol politicky i pracovne diskriminovaný. Ako popredný československý disident a signatár Charty ’77 bol viackrát väznený. V novembri 1989 patril k zakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu, bol ministrom federálnej vlády národného porozumenia, poslancom Federálneho zhromaždenia, členom predsedníctva  Slovenskej národnej rady, kancelárom prezidenta Václava Havla pre Slovensko.

V rokoch 1990 –1991 bol prvým porevolučným, slobodne zvoleným rektorom Univerzity Komenského. Pôsobil na Katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú v roku 1990 ako prvú svojho druhu na Slovensku založil a do roku 1996 viedol, v roku 1992 stál pri zrode UNESCO centra pre výchovu k ľudským právam na Univerzite Komenského. Inicioval organizovanie stredoškolských Olympiád ľudských práv a je ich hlavným odborným garantom. Napísal mnoho kníh, článkov, esejí, odborných prekladov, referátov a vysokoškolských učebníc. Je dlhoročnou odbornou i ľudskou autoritou pre politické aj nepolitické kruhy našej verejnosti, čoho dôkazom bolo aj jeho viacročné členstvo v poradnom tíme podpredsedu slovenskej vlády pre ľudské a menšinové práva i v početných domácich i medzinárodných vedeckých a redakčných radách.

Profesor Kusý zakladal Nadáciu Milana Šimečku, spoluzakladal Československý, neskôr Slovenský helsinský výbor, v súčasnosti je čestným predsedom Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku.

Od roku 2001 je držiteľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ľudské práva a iných domácich aj zahraničných vyznamenaní. V roku 2011 mu bola udelená Cena podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny za významný prínos v oblasti ľudských práv.

1 Comment

You must be logged in to post a comment Login