Tlačové správy

Neprekonateľný v moci a statočnosti

Bulharský kultúrny inštitút Bratislava a Bulharský klub Košice v spolupráci s partnermi pripravil vo výstavných priestoroch Slovenského technického múzea na Hlavnej ulici č. 88   v  Košiciach výstavu venovanú bulharskému cárovi Samuilovi, pri príležitosti 1000. výročia jeho tragickej smrti. Vernisáž sa uskutoční 26. novembra 2014 o 15°° hod. Výstava potrvá do 7. decembra 2014.

Cár Samuil (958 – 6. október 1014) bol v rokoch 997 až do svojej smrti cárom prvej bulharskej ríše. Je jedným z najvýznamnejších historických osobností prvého bulharského cárstva, ktoré malo  v rannom stredoveku v Európe dôležité politické postavenie.

Návštevníci výstavy sa zoznámia s jeho rodinou a kľúčovými momentmi jeho vlády. Dozvedia sa    o sile, múdrosti, vznešenosti ale aj nedostatkoch tohto významného bulharského vládcu. Výstava tiež pripomína výzvy, ktorým bulharský národ čelil v boji o sebazáchovu proti mocnej Byzantskej ríši v čase jej najväčšieho rozkvetu. Stredoveké miniatúry, texty kronikárov, kamenné nápisy, archeologické údaje, mapy, fotografie pamiatok a miest na ktorých sa odohrával život cára Samuila a kde hájil nezávislosť Bulharského cárstva odhaľujú dramatickosť tejto polstoročia pretrvávajúcej epopeje (968 -1018). Pôsobenie cára Samuila na stredovekej politickej scéne Európy priblíži prednáška doc. Strašimira Tsanova, lektora bulharského jazyka na Prešovskej univerzite, v úvode vernisáže.

Výstavu pripravili Bulharský kultúrny inštitút Bratislava a Bulharský klub Košice, n. o., v spolupráci s Kultúrnym inštitútom Ministerstva zahraničných vecí BR, Archeologickým ústavom s múzeom Bulharskej akadémie vied, Sofijskou univerzitou Sv. Klimenta Ochridského a Slovenským technickým múzeom. Podujatie podporil Úrad vlády SR  v rámci programu Kultúra národnostných menšín 2014.

 

Kontakt pre médiá:

Stefan Pejčev, predseda n. o. Bulharský klub Košice, tel.: 0905 408 856

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore