Tlačové správy

Aj v Košiciach protestné zhromaždenie „Za záchranu vedy“

Vzhľadom na protestné zhromaždenie „Za záchranu vedy“ konané v Bratislave 26.11.2014, organizované odborovými organizáciami SAV a iniciatívou „Veda chce žiť!“, bude zorganizované i v Košiciach protestné zhromaždenie „Za záchranu vedy“, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27.11.2014 od 13:30 do 14:30 v Košiciach na  Hlavnej ulici pred Vedeckou knižnicou (verejné priestranstvo v okolí  Dolnej brány).

Ide o spoločnú protestné zhromaždenie odborov, iniciatívy „Veda chce žiť!“ ako aj vedeckých pracovníkov, o ktorých tu ide v prvom rade, očakávame i účasť zástupcov Odborového zväzu pracovníkov SAV z Bratislavy.

Dôvody protestného zhromaždenia sú v súlade s dôvodmi protestného zhromaždenia v Bratislave:

  • Dlhoročné podhodnotenie financovania SAV.
  • Niekoľkoročná nestabilita vo financovaní grantových schém Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV).
  • Vyňatie SAV z programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa).

Protest sa priamo týka všetkých pracovníkov SAV, ich výskum je ohrozený priamo. Nepriamo sa týka všetkých pracovníkov vedy a výskumu, pretože financovanie vedy a výskumu je v SR dlhoročne zásadne nedostatočné a v príkrom rozpore k záväzkom SR ako člena EU. Vo všetkých dostupných materiáloch EU o financovaní vedy a výskumu sa SR pohybuje na posledných miestach. Predstavitelia jednotlivých vlád v SR za posledných 10 rokov deklarovali potrebu adekvátneho financovania vedy a výskumu, avšak vždy to zostalo len vo verbálnej rovine. Viac krát sa stalo, že vládna moc prerušila kontinuálne vyhlasovanie všeobecnej výzvy APVV, a to bez jasne deklarovaných a zdôvodnených príčin. Tým sa zásadne narúša možnosť efektívneho a kontinuálneho výskumu, ktorý jediný môže zvýšiť inovatívnu pozíciu slovenskej spoločnosti.

Dňa 24.11.2014 sa zmenila situácia ohľadom navrhovaného rozpočtu SAV na budúci rok. Z pôvodne navrhovaných 50,5 mil. EUR bol navýšený na 58,5 mil. EUR. To znamená, že na SAV sa nebude musieť hromadne prepúšťať. Nič viac. Čo je však ešte podstatné, je fakt, že SAV týchto 8 mil. EUR získala na úkor rozpočtu grantovej agentúry APVV. Takže agentúra APVV dostane na budúci rok financie na úrovni tohto roku, cca. 26 mil., t. j. na úrovni, ktorá je absolútne nedostatočná a na ktorej agentúra APVV stagnuje už niekoľko rokov.

Za ostatné dni sa návrh rozpočtu SR na budúci rok navýšil o milióny eur. No na vedu NEBOLI PRIDANÉ žiadne prostriedky. Iba boli presunuté z jedného košíka do druhého. Toto je podpora vedy na slovenský spôsob. Preto je rozhodne dôvod protestovať!

Všetci boli zvyknutí na naše mlčanie. Bola to chyba  ̶̶  neopakujme ju. Veda je jedna. Neexistuje rozdiel medzi školskou a akademickou vedou.

 

Zuzana Szabová, predsedníčka ZO OZ pri Ústave geotechniky SAV (055/7922 613)

Lucia Ivaničová, členka výboru ZO OZ pri ÚGT SAV, členka Vedeckej rady ÚGT SAV (055/7922 641, email: ivanic@saske.sk)

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore