Tlačové správy

Blízky Východ blízky Východu?

Projekt galérie ORBIS PICTUS je cielene zameraný na medziodborové kultúrne podujatia, nadväzujúce na doterajšiu programovú činnosť galérie s cieľom prekročiť limitovaný rámec výtvarného umenia, pričom dochádza k vzájomnej interakcii umení a k jeho chápaniu v širších súvislostiach. Zámerom projektu je sprístupnenie vybraných umeleckých žánrov pre rôzne cieľové skupiny a vekové kategórie.

Koncoročné podujatie vo štvrtok, 17. 12. 2015 ponúka bohatú škálu programov a je zároveň poďakovaním všetkým priaznivcom galérie za uplynulý rok.

V čase 17.00 do 19.30 budú sprístupnené všetky galerijné expozície v rámci Večera v galérii.

Od 17.00 začne maratón podujatí s domácimi, aj prizvanými hosťami:

VIANOČNÉ KOLEDY | Hudba v podaní žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy v Spišskej Novej Vsi.

KRÁTKY VIZUÁLNY SPRIEVODCA GALERIJNOU GALAXIOU | Galériu umelcov Spiša v roku 2015 uvádza Mgr. Lucia Benická, riaditeľka.

GALERIJNÉ ZBIERKY V KALENDÁROCH MESTA SPIŠSKÁ NOVÁ VES | So zástupcami Mesta Spišská Nová Ves krstíme nový Kalendár 2016 zo zbierok galérie – diela Jozefa Hanulu a uvádzame sprievodnú slide-show kalendárov Mesta Spišská Nová Ves za roky 2015 a 2016 z našich zbierok.

KRIŽOVATKY S EMÍRE KHIDAYER: Blízky Východ blízky Východu? V programe nadväzujeme na podujatie galérie z mája, 2015 – „Križovatky“, ktorého cieľom je spájať zdanlivo nezlúčiteľné kultúry.

Beseda s hosťom večera – Emíre Khidayer má podtitul: „Vianočné rozhovory o arabskom svete: V čom sme rovnakí a v čom iní? O sviatkoch, viere a mentalite.“

Emíre Khidayer (*1971) bola prvou ženou v slovenskej diplomacii pre oblasť Blízkeho východu a pracovala v nej desať rokov. Ako diplomatka pôsobila v Egypte, Kuvajte, Iraku. Po ukončení diplomatickej kariéry vstúpila do sveta biznisu, bola konateľkou GCWare Middle East v Dubai Internet City. Mama je Slovenka, otec bol z Iraku. Vyštudovala arabistiku. Svoje skúsenosti, vedomosti a zážitky zo života a návštev v krajinách Blízkeho východu vložila do knižných publikácií “Arabský svet – Iná planéta?”, “Príbehy zo Sumhuramu”, “Život po arabsky” a “Dubajské tajomstvá”. V diplomacii pokračuje, tentokrát na multilaterálnej úrovni v rámci Organizácie Spojených národov.

ORBIS PICTUS / ROZHOVORY NIELEN O UMENÍ

Galerijné predvianočné stretnutie: štvrtok, 17. 12. 2015, 17.00 – 19.30

Miesto: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk

Názov podujatia: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY NIELEN O UMENÍ: Galerijné predvianočné stretnutie s hudobným programom, prezentáciami a besedou s hosťom galérie – Emíre Khidayer.

Termín / čas podujatia: 17. 12. 2015, štvrtok  17.00 –  19.30 hod

Kontakt pre médiá: Mgr. Lenka Králová, projekty@gus.sk, 053 / 4174623

Vstupné: voľné

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore