Aktuality

Odišla televízna legenda. Nestor slovenskej žurnalistiky Karol Polák zomrel vo veku 81 rokov.

Šesť olympijských hier, šesť zimných olympijských hier, deväť majstrovstiev sveta vo futbale a desiatky svetových aj európskych krasokorčuliarskych šampionátov. Dlhoročný športový komentátor Karol Polák sa tomuto „remeslu“ venoval takmer 35 rokov. Excelentný novinár v roku 2014 v Českom rozhlase povedal: „Fandím Čechom aj Slovákom, nie sme predsa znepriatelené krajiny.“
__________________________________________________

Nielen slovenská, ale aj česká športová scéna smúti. Karola Poláka, rodáka z Bratislavy (7. 9. 1934), milovali fanúšikovia futbalu, krasokorčuľovania, ale aj iných športov, veď neraz komentoval aj zápasy z ľadového hokeja. Muž s hlbokým hlasom vyštudoval herectvo aj spev. V mladosti bol futbalista i basketbalista. Športoví nadšenci sa však s Karolom Polákom ako legendárnym komentátorom zoznámili najskôr na rozhlasových vlnách. Neskôr, na začiatku 60. rokov minulého storočia prešiel Polák do športovej redakcie Československej televízie. Čakala tam naňho pestrá a úspešná novinárska kariéra.

Bol to Karol Polák, kto divákom sprostredkoval rozhodujúci gól futbalistu Antonína Panenku z finále majstrovstiev Európy v roku 1976 v Belehrade. A tiež to bol práve Polák, kto v ére čiernobielej televízie myslel na divákov natoľko, že im vždy opísal aj farby oblečenia športovcov, čo bolo zaujímavé najmä u krasokorčuliarov. Zúčastnil sa na mnohých turnajoch, medzištátnych futbalových zápasoch či ďalších európskych súťažiach. Je tiež spoluautor knihy s názvom Pripútaný k mikrofónu (1972), ktorú napísal spolu s českým kolegom Vítom Holubcom.

Karol Polák zomrel 17. januára 2016 v Podunajských Biskupiciach po ťažkej chorobe. Mal 81 rokov. Slovenský syndikát novinárov vyjadruje úprimnú sústrasť rodine aj blízkym Karola Poláka. Jeho celoživotné dielo sa zaradilo k najväčším ozdobám celej slovenskej žurnalistiky.

Česť jeho pamiatke!

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore