Tlačové správy

Československé filmové plagáty

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Peter Benedikty, zberateľ filmových plagátov, Vás pozývajú v rámci výpožičných hodín knižnice od 15. januára 2016 do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č.3 na výstavu pod názvom Československé filmové plagáty“.

Plagát je verejné oznámenie určené na upútanie pozornosti a propagáciu. Najväčší vývoj bol zaznamenaný v 19. storočí.

Návrhom filmových plagátov sa od začiatku 60. rokov venovali významní maliari a grafici, ako napríklad Jiří Balcar, Zdeněk Ziegler, Milan Grygar, Karel Teissig, Karel Saudek, Albín Brunovský. Výtvarníci občas mali k dispozícii len zopár fotografií z filmu, inokedy poznali iba jeho názov. Málokedy samotný film aj videli. Základom bola takzvaná titulková listina – zoznam textu, ktorý musí plagát obsahovať. Československý filmový plagát sa stal legendou v celoeurópskom meradle.

Výstavu, ktorá je k dispozícii pre širokú verejnosť v priestoroch knižnice, poskytol náruživý zberateľ Peter Benedikty. „K zbieraniu plagátov som sa dostal vďaka tomu, že už od detstva sa zaujímam o filmy a hercov, ale aj o premietaciu techniku. Dostával som sa k nim cez rôznych kamarátov, ktorí mali známosti v kinách alebo mali otcov, ktorí filmy premietali. Iné som zachránil tesne pred vyhodením, neskôr som ich zháňal aj v internetových bazároch“, povedal zberateľ Peter Benedikty a dodal: „Oproti dnešným hollywoodskym plagátom pôsobia československé plagáty vyvážene, čisto a výtvarne.“

Prijmite pozvanie v termíne od 15. januára do 29. februára 2016 do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 na prvú tohtoročnú výstavu – výstavu plagátov.  Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

  • www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk
  • Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava
  • Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore