Tlačové správy

Bábkové divadlo v Košiciach rozozvučalo čarovné husle

Bábkové divadlo v Košiciach sa s tvorivým tímom a pracovníkmi RTVS vrátilo z úspešného natáčania 2.časti televíznej bábkovej inscenácie s názvom Čarovné husle.

Dňa 24. februára 2016 tvorivý tím pod vedením režiséra Jána Sabola, ktorý má na starosti réžiu celého televízneho projektu, nakrúcal v lese na Bankove a v dňoch 26. – 27.februára 2016 v skanzene v Užhorode na Ukrajine. Tvorivý tím okrem režiséra tvorí hlavný kameraman Ivan Finta a hlavný dramaturg projektu Peter Himič.

Televízny scenár z pera ukrajinskej autorky N. Orešnikovej je príbehom o nespokojnom husliarovi Pavlovi, ktorý hľadá šťastie, pričom to skutočné má nablízku. Výborný husliar Pavol, slobodný dedinský mládenec, túži po krásnej Dajale, bohatej dievčine, ktorú nikto nevidel a žije len v legendách dedinských ľudí. Pavol tomu uverí a pokúša sa ju nájsť, aby mal bohatú a peknú nevestu. Láska chudobnej dedinskej dievčiny Marušky ho necháva chladným. Na ceste za vytúženým snom stretáva zázračné bytosti, ktoré mu dopomôžu spoznať pominuteľnosť svetskej krásy a relatívnosť bohatstva. Až zničenie jeho milovaných huslí privedie Pavla k rozumu, uvidí skutočnú lásku oddanej a múdrej Marušky.

1             DSC_0091

Televízna bábková inscenácia Čarovné husle z desaťdielneho cyklu „Príbehy spod Karpát“ vzniká v rámci cezhraničného projektu „Cestujúce bábky“, ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a Štátneho rozpočtu SR. Desať televíznych bábkových inscenácií, spoločné predstavenia a dokumenty o zaujímavých lokalitách prinesie spoločný slovensko- ukrajinský projekt bábkových divadiel a ich partnerov. Cieľom projektu je zlepšiť informovanosť o prihraničných regiónoch Ukrajiny a Slovenska a prezentovať spoločné kultúrne dedičstvo.

Ladislava Juhászová

tel: +421 55 6220455       e-mail: sekretariát@bdke.sk, juhaszova@bdke.sk

web: www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore