Aktuality

Stanovisko Slovenského syndikátu novinárov

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a súčasne predseda politickej strany Kotleba – ĽSNS Marian Kotleba odmieta komunikovať s niektorými médiami. SSN to považuje za ohrozenie demokracie.

Dňa 8. marca 2016, teda iba tri dni po parlamentných voľbách na Slovensku, pustila strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko na svoju tlačovú besedu iba niektoré médiá. Do budovy Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja nepustili napríklad novinárov z televízie JOJ, denníka Nový Čas, televízie TA3, Denníka N či českého týždenníka Týden. Podľa redaktorky RTVS Martiny Kvačkajovej, odmietnutí reportéri neboli na zozname pozvaných novinárov, ktorým posielal včera večer email s pozvánkou člen strany Rastislav Schlosár. Milan Uhrík, riaditeľ Úradu BBSK a zároveň člen strany Kotleba – ĽSNS to vysvetlil tým, že to podľa neho nie sú relevantné médiá a označujú Mariana Kotlebu za fašistu bez toho, aby sa mohol brániť. Či budú takto postupovať aj v budúcnosti nepovedal. Novinári to zase považujú za prejav totalitnej moci a prekážku v slobodnom informovaní o dianí na banskobystrickej župe a o Mariánovi Kotlebovi, ktorý je vo verejných funkciách. (Zdroj: Správy RTVS – spravodajská stránka na sociálnej sieti Facebook, 8.3.2016)

Nie je to tak dávno (11. február 2016), keď Slovenský syndikát novinárov, ako stavovská organizácia novinárov, nezávislá od politických, ekonomických, ideologických a náboženských orgánov a organizácií, protestoval proti rozhodnutiu vlády SR nekomunikovať s vybranými novinármi. Rovnako, len v ešte väčšom rozsahu, teraz postupuje aj predseda BBSK a šéf strany Kotleba – ĽSNS, Marian Kotleba. Podľa SSN svojím rozhodnutím Marian Kotleba obmedzuje právo na slobodu prejavu a slobodu tlače na Slovensku, limituje prácu novinárov a ohrozuje demokraciu a kvalitu právneho štátu.

Slovenský syndikát novinárov je solidárny s každým novinárom, ktorému nie je dovolené slobodne a voľne vykonávať žurnalistické povolanie. V poskytovaní informácií jednotlivým médiám podľa SSN orgány verejnej správy nesmú postupovať selektívne a obmedzovať tak prácu médií.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore