Tlačové správy

Folklórny súbor Hornád je opäť laureátom!

Folklórny súbor Hornád priviezol prestížny titul laureát do Košíc. Tentokrát z 23. Dubnického folklórneho festivalu s medzinárodnou účasťou, ktorý sa uskutočnil cez víkend 25. – 28. augusta 2016 Dubnici nad Váhom.

FS Hornád, ktorý je už päť rokov súčasťou UPJŠ v Košiciach, sa na súťažnom festivale predstavil s choreografiou Maľovaní. Jej autorom je umelecký vedúci súboru, Štefan Štec. „Choreografia Maľovaní je pocta známemu maliarovi Zemplína, Jozefovi Theodorovi Moussonovi, ktorý žil v Michalovciach začiatkom 20. storočia. Skrz jeho obrazy, ale aj spomienky sme sa pokúsili zachytiť krásu zemplínskeho kroja a dynamiku zemplínskych tancov. Verím, že sa to podarilo, mám z titulu laureát veľkú radosť,“ prezradil Štefan Štec.

Choreografiu, v ktorej môžete vidieť tance z obcí Parchovany a Pozdišovce podčiarkujú aj nové kroje FS Hornád. „Kroje sme si dávali šiť podľa originálov priamo v obci Parchovany. Pod sukne sa nosí aj päť spodničiek, obliecť si ich správne nie je vôbec jednoduché. Výsledný efekt však stojí za to,“ povedala krojárka FS Hornád, Katka Zagibová.

Na Dubnickom folklórnom festivale FS Hornád zaujal najmä perfektnými výkonmi interpretov, nápaditým vizuálom a hudbou. Porota, ktorá pozostávala aj z hlasu divákov, vyzdvihla celkovú atmosféru, ktorá sálala z choreografie Maľovaní. „Keď nastúpil FS Hornád na scénu, hneď som sa prebrala z letargie,“ povedala diváčka Janka z Dubnice.

FS Hornád týmto festivalom uzatvára mimoriadne úspešnú sezónu 2015/2016. Začiatkom leta si priniesol titul laureát aj z najprestížnejšej choreografickej súťaže Akademická Nitra 2016, kde s najvyšším bodovým ocenením uspel takisto s choreografiou Maľovaní. Je to už štvrté najvyššie ocenenie pre FS Hornád na tomto súťažnom festivale v priebehu piatich rokov. To dokazuje, že folkloristi našej univerzity sú na špičkovej úrovni. „Keďže budúci rok si pripomíname 130. výročie narodenia Jozefa Theodora Moussona, veríme, že úspešnú choreografiu Maľovaní ukážeme aj v jeho milovanom regióne Zemplín. Okrem toho na ďalšiu sezónu pripravujeme ďalšie chrumkavé choreografie,“ uzatvára vedúci FS Hornád, Martin Bača.

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Dušana Štecová, Folklórny súbor Hornád

Tel.: +421 908 163 102    Email: dusana.nuoskova@gmail.com

Poznámka: Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD.

Tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore