Aktuality

Kvalita života v tme

Keď Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky pred koncom roka  v bratislavskej Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca slávnostne vyhlasoval svoje ceny za rok 2016, jednou z ocenených bola aj členka SSN Ivana Potočňáková. V súťaži Cena za najlepší publicistický príspevok v oblasti kvality práce, produkcie a života  zvíťazil jej článok s názvom Môže byť život v tme kvalitný? Uverejnil ho odborný časopis Kvalita a spoločenská zodpovednosť.

Autorka v článku analyzuje ťažkosti a problémy, s ktorými sa v bežnom živote stretáva človek s ťažkým zrakovým postihnutím. Zároveň prináša prehľad možností, ktoré jeho dni môžu urobiť príjemnými, dôstojnými a integrovanými. „Život s diabetickou  retinopatiou, glaukómom alebo vekom podmienenou degeneráciou makuly nie je jednoduchý. S podporou okolia a správnou motiváciou samotného nevidiaceho človeka však môže byť kvalitný. Zostať sedieť v kúte a plakať nad ťažkým osudom nie je tou správnou cestou. Je veľa spôsobov, ako prežiť každý deň naplno. Aj s bielou palicou v ruke,“ uvádza autorka, ktorá v súčasnosti pôsobí v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska a vedie časopis OKAmih.

Ocenený bol aj najlepší odborný príspevok ktorý publikoval autor Ivan Láska v odbornom časopise ProIN pod názvom: „Prognózovanie dopytu a ponuky na trhu práce ako významný nástroj zvýšenia využívania ekonomického potenciálu krajiny a rastu produktivity práce. Najlepší vedecký príspevok bol od autora Petra Madzíka, mal názov Increasing Accuracy of Kano Model – a Case Study a publikoval ho v karentovanom časopise Total Quality Management & Business Excellence.

Súčasťou slávnosti bolo udeľovanie Národnej ceny SR za kvalitu, Národnej ceny SR za spoločenskú zodpovednosť atď.

Text: Pavol Vitko

Foto: archív UNMS

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore