Tlačové správy

Špeciálna a historicky prvá Potulka po meste Košice: „Ústavný súd ako ho nepoznáte“

Po úspechu vlaňajšieho prvého Dňa otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach (ďalej aj „DOD“), ktorý si prišlo pozrieť vyše 2000 návštevníkov, organizuje Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej aj „ústavný súd“) DOD aj tento rok. Uskutoční sa 29. septembra 2017 a sprevádzať ho bude atraktívny program. Predchádzať mu bude špeciálna a historicky prvá Potulka po meste „Ústavný súd ako ho nepoznáte“, ktorá sa uskutoční 8. – 10. septembra 2017, teda 2 týždne pred DOD.

Účastníci potuliek navštívia objekty Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktoré nie sú verejnosti prístupné. V sprievode Milana Kolcuna, obľúbeného popularizátora dejín Košíc, a jeho kolegu Zoltána Balassu uvidia objekt, kde bývajú ústavní sudcovia, a priestory, v ktorých prebiehajú rokovania s hosťami z domova aj zo zahraničia. Dostanú sa do „Siene nezávislosti“, v ktorej sa uskutočňujú neverejné zasadnutia, do novozriadenej pojednávacej miestnosti,  v ktorej prebiehajú verejné zasadnutia, vyskúšajú si talár sudcu, prezrú si insígnie predsedníčky ústavného súdu a oboznámia sa s dielami slávnych umelcov, ktoré sú na ústavnom súde umiestnené.

„Navštíviť ústavný súd v rámci potuliek je pre nás nesmierne zaujímavé. Potulky si predsavzali totiž aj odhaľovať tajomstvá ukryté múrmi, a teda sprostredkovať Košičanom aj vstup na verejnosti neprístupné miesta. Okrem toho ústavný súd je top inštitúciou, ktorej prítomnosť v Košiciach pridáva mestu na dôležitosti“, dodáva Milan Kolcun.

Prehliadky sa začnú pred budovou Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej 10 v Košiciach 8. – 10. septembra 2017.

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť hovorkyňa Ústavného súdu SR PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@ustavnysud.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore