Tlačové správy

Tajomstvá v literatúre a „čerešnička na torte“ – historik PhDr. Pavel Dvořák v Rožňave

„Umením historika je poskladať z faktov reťaz. Holé fakty sú niekedy dosť nudné. Ak sa k nim však pridá príbeh, povýšia text do literárnej podoby.“ PhDr. Pavel Dvořák

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje v rámci projektu Tajomstvá v literatúre pre čitateľov a milovníkov histórie jedinečné stretnutie s historikom, prozaikom, publicistom a vydavateľom PhDr. Pavlom Dvořákom. Podujatie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a ktorý je hlavným partnerom projektu, sa uskutoční v utorok 21. novembra 2017 o 17:00 hod. v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.

Historik, prozaik, publicista, autor literatúry faktu a scenárista Pavel Dvořák oslávil tohto roku 80 rokov.

Historik, ktorý nechcel dokončiť štúdium histórie. Na otázku, nakoľko je dôležité, aby ľudia poznali svoju históriu odpovedal „Nekladiem si na históriu nejaké vážne ciele. Podľa mňa je zaujímavá, pekné čítanie alebo pozeranie v televízii s poučením. Preto som históriu postavil na príbehoch. Píšem cyklus Stopy dávnej minulosti, čo sú dejiny Slovenska v príbehoch a desiatich zväzkoch. Vyšlo osem zväzkov, som na konci stredoveku, a má to úspech.“

Na besedách v školách nemal problém s pozornosťou detí. Hovorí, že „Deti zaujíma príbeh, ktorý im porozprávam. Urobím z neho kostru historickej kapitoly, na ktorú sa dajú pridať fakty. Cez príbehy sa dostanem napríklad k bitke pri Moháči.“

Pavel Dvořák patrí k najvýznamnejším autorom formujúcim žáner literatúry faktu na Slovensku. Významnou mierou sa zaslúžil o popularizáciu slovenských dejín a prezentáciu historického diania na konkrétnych ľudských osudoch a dramatických udalostiach. Svoju literárnu dráhu začal prózami. Poviedky publikoval v časopise Mladá tvorba, neskôr sa venoval publicistike v novinách a časopisoch.

Napísal vyše dvadsať kníh, tisícky článkov, približne 100 televíznych filmov a nahral zhruba 100 rozhlasových pásiem. Vydal dva diely školskej učebnice dejepisu. Je editorom mnohozväzkových Prameňov k dejinám Slovenska a Slovákov. Je aj autorom literárnych predlôh k televíznym a rozhlasovým umelecko-náučným reláciám z najstarších období histórie nášho územia a mnohých publicistických seriálov z dejín Slovenska.

Za svoju prácu dostal aj viacero ďalších ocenení. Cenu SAV za popularizáciu vedy mu udelili v roku 1994. Nadácia Egona Erwina Kischa ho v rokoch 1994 a 2000 ocenila prestížnou medzinárodnou cenou za oblasť literatúry faktu. V roku 1997 sa stal držiteľom ceny Krištáľové krídlo.

Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za zásluhy o kultúrny rozvoj SR mu vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič udelil v januári 2008.

Pozývame Vás na jedinečné stretnutie s populárnym historikom, prozaikom, publicistom a vydavateľom PhDr. Pavlom Dvořákom, ktoré sa uskutoční 21. novembra 2017 o 17:00 hod. v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 v rámci projektu Tajomstvá v literatúre. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. Obdarujte seba alebo prekvapte svojich blízkych najkrajšími knihami vydavateľstva Rak a venujte im ich aj s podpisom autora. Tešíme sa na Vás, vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj :

http://www.teraz.sk/magazin/historik-a-autor-literatury-faktu-pavel/259347-clanok.html

http://www.osobnosti.sk/osobnost/pavel-dvorak-1397

https://www.aktuality.sk/clanok/446706/pavel-dvorak-historia-sa-da-interpetovat-rozne-ludi-zaujima-tak-si-vymyslaju/

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore