Tlačové správy

Literárny e-magazín Knihy na dosah obohatili nové diela

Literárny portál s názvom Knihy na dosah, ktorý je dostupný na internete cez vlastnú doménu www.knihynadosah.sk, je projektom Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB). Knižnica ponúka čitateľom nové príspevky od známych autorov, ktoré publikovala v aktuálnom vydaní elektronického magazínu. Portál má bohatý žánrový obsah, ktorý je verejnosti dostupný tiež cez web stránky partnerských knižníc v Košickom a Prešovskom kraji.

Literárny portál prináša rubriky, v ktorých dáva priestor renomovaným i začínajúcim autorom, ponúka súčasnú prózu, poéziu, komiks, recenzie, eseje, knižné tipy, rozhovory s inšpirujúcimi osobnosťami. Začínajúci autori dostali priestor v rubrike Ukáž sa!, ktorú vedie a k textom sa odborne vyjadruje literárna vedkyňa a lektorka kurzov tvorivého písania Daniela Burdová. „Ponuku chceme rozšíriť o ďalšiu rubriku zameranú najmä na študujúcu mládež. Ide nám o to, aby získali a prehlbovali si vzťah k literatúre, aby čítali radi, no najmä aby to bolo zábavné,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová. Na príprave novej rubriky knižnica spolupracuje s odbornou garantkou, ktorou je pedagogička, literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková. Odborne sa venuje súčasnej slovenskej a svetovej literatúre, je porotkyňou a lektorkou literárnych súťaží a workshopov a má bohaté skúsenosti s prácou so študentmi.

V aktuálnom literárnom e-magazíne Knihy na dosah nájdete román na pokračovanie Tomáš od básnika, poviedkára, autora rozhlasových hier, pásiem a kabaretov Jána Mičucha.  V rubrike Autori uvádzajú portál prináša básne Tomáša Repčiaka a Daniely Dubivskej, poviedky Jozefa Palaščáka a Jany Bodnárovej. Magazín predstavuje aj úspešných tvorcov komiksov – Dávida Marcina, ktorý sa profesionálne venuje predovšetkým komiksu a digitálnej ilustrácii, Evu Máriu Ondovú, výraznú predstaviteľku súčasného slovenského komiksu, výtvarníka a pedagóga Pavla Bratského. V rubrike Po čom siahnuť sa dozviete, čo majú na poličke a odporúčajú si prečítať moderátor a publicista Dado Nagy, spisovateľka Vanda Rozenbergová. Zaujmú recenzie písané sviežim perom od publicistky a blogerky Beáty Beregrad Grȕnmannovej. Rubrika Literárna kaviareň prináša rozhovor so spisovateľom, prekladateľom a publicistom Michalom Hvoreckým a básnikom, prozaikom, prekladateľom a vydavateľom Jurajom Kuniakom. O úskaliach pri tvorbe „duchovnej“ poézie píše v eseji Nenapíš meno Božie darmo, básnik! poetka, textárka a publicistka Silvia Kaščáková. Esej 55 – alebo dýchanie na zrkadlo ponúka Stanislava Chrobáková Repar, slovenská a slovinská spisovateľka, prekladateľka, literárna kritička a vedkyňa, ktorej texty sú preložené do 17 jazykov. Eva Urbanová je autorkou odborného príspevku Čo je to haiku? Teóriu obohatila o ukážky tejto jedinečnej formy poézie. Autorka je publicistka a kurátorka, svoju literárno-kritickú pozornosť upriamuje na súčasnú poéziu. Detský kútik je rubrika pre rodičov i deti, kde portál ponúka príspevky pre zábavu i poučenie. Nájdete tu rozhovor detí so spisovateľom Romanom Bratom, rozprávku a poviedku s prvkami bizarnosti od Tomáša Repčiaka, rozhovor s poetkou Veronikou Dianiškovou s ukážkami jej aktuálnej tvorby.

Motívom, pre ktorý sa knižnica pustila do vydávania elektronického literárneho magazínu, bola snaha využiť súčasné technické možnosti na propagovanie literatúry a čítania. Aj takouto formou VKJB aktívne podporuje etablovaných autorov a povzbudzuje kreativitu začínajúcich. Literárny e-magazín ponúka priestor na prezentáciu ich aktuálnych diel.

Na technickej príprave literárneho e-magazínu sa podieľali programátori spoločnosti Ness KDC Košice, ktoré na projekte participovalo v rámci svojho dobročinného programu Ness KDC Košiciam. Spoločnosť Ness aj takouto formou podporuje nekomerčné aktivity verejných a neziskových organizácií. Ness KDC zabezpečilo tvorbu webu, prispôsobenie jednotlivých modulov pre potreby portálu, webhosting a servis. Vizuál portálu sa prispôsobuje zariadeniu, cez ktoré ho čitateľ navštívi. Prezeranie je tak komfortné pre používateľov tabletov, smartfónov i osobných počítačov.

Financie na portál VKJB získala vďaka projektu z Fondu na podporu umenia, portál podporili aj Košický a Prešovský samosprávny kraj so zámerom podporovať  rozvoj kreatívneho potenciálu.

Kontakt:

Alena Závocká, šéfredaktorka literárneho e-magazínu Knihy na dosah .

zavocka@vkjb.sk

tel. 055/62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore