Klub fotopublicistov

Boli sme pri vzniku prvej knihy o novej Slovenskej republike

Prvú reprezentatívnu obrazovú knihu o novej Slovenskej republike, krátko po jej vzniku  roku 1993, vytvorili fotopublicisti členovia Slovenského syndikátu novinárov. Dvaja naši členovia Banskobystričania Vladimír Bárta a Pavol Chrenka a tretím bol Eugen Lazišťan z Martina. Autorom textov i fotografií v novej knihe, bol Vladimír Bárta, publicista a  fotograf slovenskej krajiny, ktorý potom pripravený rukopis novej knihy vydal vlastným nákladom v Nezávislom nakladateľstve AB ART PRESS.

Na chvíle pred štvrťstoročím si takto spomína: Vznik nového štátu v roku 1993 ma zastihol ako publicistu a fotografa na  voľnej nohe. Fotografovanie slovenskej krajiny bolo roky mojim koníčkom. Bol som potešený ak sa  moje najvydarenejšie krajinárske fotky občas dostali do rôznych reprezentačných knižných titulov Do Nežnej  mohli publikácie vydávať len štátne vydavateľstvá. Po revolúcii  tento monopol padol. Konečne môžem skúsiť nielen vytvoriť ale aj vydať nejakú peknú obrazovku o Slovensku zo svojich vlastných fotografií  a za vlastné ušetrené peniažky. Preto som oslovil člena nášho klubu, Eugena Lazišťana, zakladateľa redakcie fotografických kníh  martinského vydavateľstva Osveta. Eugen bol v tom čase už na dôchodku a vďaka jeho bohatým skúsenostiam sme prvú knihu o Slovensku  zostavili a pripravili do tlače. Vtedy sme ešte netušili, že sa zapíše do histórie Slovenska, ako prvá a takmer celý rok 1993 jediná reprezentačná kniha o novej Slovenskej republike.

Vyšla v dvoch mutáciách: SLOVENSKO – SLOVAKIA (slovensko-anglická) a SLOVENSKO –  SLOWAKEI (slovensko-nemecká).

Mala 96 strán, tvrdú väzbu a na jej obálke bola fotografia vrchu Kriváň so štátnym znakom Slovenskej republiky. Obsahovala 92 farebných fotografií najcennejších prírodných a historických lokalít a turistických zaujímavostí s komentovanými textami v slovenskom, anglickom a nemeckom jazyku. Obrazovú časť dopĺňali historické, geografické a demografické údaje o novom štáte.

V obidvoch mutáciách knihy SLOVENSKO – SLOVAKIA a SLOVENSKO –  SLOWAKEI nechýbali ani ďalšie cenné informácie, ako zoznamy a adresy všetkých vtedajších múzeí, galérií, národných parkov, chránených krajiných oblastí, sprístupnených jaskýň, mestských pamiatkových rezervácií, múzeí v prírode, pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry a liečivých kúpeľov. Okrem reprezentatívnych účelov kniha plnila aj funkciu vlastivedného sprievodcu po Slovenskej republike.

Publikácie SLOVENSKO – SLOVAKIA a SLOVENSKO – SLOWAKEI, na ktorých sa podieľali naši členovia Vladimír Bárta, Pavol Chrenka z Banskej Bystrice a Eugen Lazišťan z Martina, plnili nesmierne dôležitú funkciu – nahrádzali vtedy ešte neexistujúcu štátnu propagáciu  novej Slovenskej republiky a dostali sa do našej histórie.

(Kfp)

Klub fotopublicistov SSN

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore