Tlačové správy

Podchod pri Miklušovej väznici v Košiciach sa dočkal rekonštrukcie

Podchod do Uličky remesiel, ktorý spravuje Východoslovenské múzeum (VSM), má po rokoch dôstojný vzhľad. S jeho opravou začal Košický samosprávny kraj (KSK) ešte na jeseň minulého roka. V prvej etape boli opravené poškodené omietky a počas zimy bolo murivo presúšané. Na jar tohto roka odštartovala druhá etapa rekonštrukcie, ktorá zahŕňala nanesenie penetračného náteru, sanačných omietok a finálnej maľby.

„Na rekonštrukciu podchodu pri Miklušovej väznici, ktorý sa nachádza v mestskej pamiatkovej zóne, sme vyčlenili z rozpočtu kraja 30-tisíc eur,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Podchod prešiel komplexnou rekonštrukciou v roku 2009, no tieto práce neboli urobené kvalitne. Reklamáciu bolo možné vykonať do roku 2014, no to sa nestalo. „Podchod bol zdevastovaný jednak chybami zhotoviteľa, ale aj poveternostnými vplyvmi či činnosťou vandalov. Bol teda tŕňom v oku pri vstupe do historického centra Košíc. Sme radi, že nový šat získal do začiatku Majstrovstiev sveta v hokeji, kedy do Košíc prídu tisícky zahraničných návštevníkov,“ dodal Trnka.

Rekonštrukcia podchodu bola dokončená v polovici apríla. Nová maľba však dlho nevydržala, už po dvoch dňoch ju posprejovali a bolo potrebné nápisy na stenách premaľovať. Východoslovenské múzeum preto uvažuje, ako činnosti vandalov zabrániť. „Alternatívou je uzamykanie Uličky remesiel z oboch strán počas nočných hodín, prípadne vytvorenie muralistického diela s tematikou, ktorá sa viaže k tejto lokalite, či už k Hrnčiarskej ulici alebo k Miklušovej väznici. Veríme, že takáto umelecká maľba by mohla zabrániť ďalším nežiaducim nápisom na stenách. Finálne rozhodnutie závisí od súhlasu Krajského pamiatkového úradu a mesta Košice,“ informoval riaditeľ VSM Robert Pollák.

V opravách okolia tejto pamiatky bude Košický samosprávny kraj pokračovať aj v tomto roku. Krajské zastupiteľstvo na poslednom zasadnutí schválilo finančnú injekciu vo výške takmer 60-tisíc eur. „Za tieto finančné prostriedky chceme opraviť dvor Miklušovej väznice. Okrem toho bude súčasťou rekonštrukcie aj oprava výťahu, aby sa návštevníci vedeli pohodlne dostať aj na poschodie Miklušovej väznice a do Katovho bytu. S opravami začneme po úspešnom ukončení verejného obstarávania,“ dodal Trnka.

JUDr. Anna Činčárová, hovorkyňa predsedu KSK

+ 421 918 766 004

anna.cincarova@vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore