Tlačové správy

V Gemerskej knižnici P.Dobšinského bude reč aj o tom, ako sa ovocie a zelenina stali detskými kamarátmi

Pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, pripravili pre deti materských a základných škôl, ako aj širokú verejnosť v piatok 27. septembra 2019 stretnutie s autorkami kníh Moji zeleninkoví kamarátiMoji ovocní kamaráti Andreou Kováčovou a Dianou Lokšovou. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Kniha Moji zeleninkoví kamaráti je prvou detskou „zeleninkovou“ knihou publikovanou na území Slovenskej republiky. Na našom knižnom trhu zaznamenáva nevídaný úspech. Kniha vznikla z produkcie niekoľkých mám počas materskej dovolenky, ktoré chceli touto formou inšpirovať svoje deti spoznávať a jesť zeleninu.

Knihu veľmi pozitívne ohodnotila aj lektorka s dlhoročnou praxou vysokoškolskej učiteľky PaedDr. Miriam Valášková, PhD. Tá vo svojej recenzii napísalaKniha Moji zeleninkoví kamaráti podporuje výchovu v oblasti poznávania zeleniny a zároveň aj v oblasti výchovy k zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. Tieto výchovno-vzdelávacie oblasti sú v súčasnosti veľmi preferované a propagované aj v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v MŠ, ako aj v rámci starostlivosti o deti raného veku, či už v jasliach, materských centrách alebo v rámci rodinnej výchovy. Z toho dôvodu vysoko oceňujeme výber témy predloženej knihy a aj jej výchovný, resp. výchovno-vzdelávací zámer. Pozitívne hodnotím, že autorky pre deti pútavým spôsobom – prostredníctvom krátkych básní, približujú problematiku zdravej stravy a zároveň rozvíjajú aj poznanie detí v oblasti druhov zeleniny.“

Kniha Moji ovocní kamaráti je druhou knihou zo série Moji kamaráti, ktorú vytvorili mamy na materskej dovolenke pre svoje deti, aby hravou formou spoznávali a jedli ovocie. Kniha obsahuje básničky o jednotlivých druhoch ovocia, od najznámejších až po menej známe, doplnené hravými ilustráciami Anny Černákovej. Je určená pre najmenšie deti, ale zaujme aj predškolákov a čerstvých školákov. Zoznamuje ich s ovocím hravou a zábavnou formou, čo môže pomôcť aj v prípade, že ho odmietajú jesť.

Andrea Kováčová – autorka a zakladateľka  projektu Čo dokáže mama, ktorý vznikol v roku 2015 príde v piatok 27. septembra 2019 spolu so svojou kolegyňou Dianou Lokšovou prezentovať úspešné detské knihy Moji zeleninkoví kamarátiMoji ovocní kamaráti.

„Ako autorky za najväčší úspech považujeme to, že kniha  Moji zeleninkoví kamaráti sa stala oficiálnou príručkou celoslovenského programu na prevenciu detskej obezity, ktorý prebieha v materských školách pod názvom Zeleninkové šialenstvo“ prezradila Andrea Kováčová a dodala  „Pre veľký  úspech a dopyt po knihe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, čoskoro uzrie svetlo sveta anglická verzia knihy Veggie friends.“

Zároveň prídu porozprávať o tom, že ich  veľkou túžbou je podporiť šikovné mamičky na ceste za ich veľkým snom, aby dokázali svoju záľubu preklopiť v malé podnikanie, aby neboli po skončení materskej dovolenky nútené ísť do zamestnania, ktoré ich nenapĺňa, ale aby naplno využívali svoj potenciál v práci, ktorá ich skutočne teší.

Od rozprávkových kníh sa očakáva, že v nich víťazí dobro nad zlom. Príbehy by mali okrem pozitívneho zážitku ponúknuť aj prvok, ktorý deti motivuje k určitému pozitívnemu správaniu, prípadne konaniu. Do akej miery sa to podarilo autorkám spomínaných kníh, Vás pozývame presvedčiť sa a porozprávať sa s nimi osobne v piatok 27.9.2019 o 8:30 alebo o 10:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, ul. Lipová č. 3. Podujatie sa uskutoční v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 17

Zdroj :

https://www.martinus.sk/?uItem=267690

https://www.martinus.sk/?uItem=295346

https://www.codokazemama.sk/nas-pribeh

https://mojikamarati.sk/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore