Tlačové správy

Sedem pamiatok UNESCO naživo na Spišskom hrade

Výnimočné podujatie šiestich krajín pod názvom Sedem pamiatok svetového dedičstva UNESCO v týchto dňoch  naživo pripravila Základná škola na Želiarskej ulici v Košiciach, ktorej súčasťou je jediná štátna materská škola v Košiciach s celodenným vyučovaním angličtiny od troch rokov.

Vyše 70 žiakov a pedagógov zo Slovenska, Grécka, Turecka, Bulharska, Rumunska a Chorvátska interaktívnym spôsobom, napríklad formou divadelnej hry, rituálom varenia, spevom, tancom, recitovaním… predstavili pamiatku nehmotného svetového dedičstva UNESCO zo svojej krajiny. Na jednom z najrozsiahlejších hradov v strednej Európe vzdali  tak hold úžasnému tvorivému potenciálu, ktorý je votkaný v ľuďoch.

Prezentovali tieto nehmotné pamiatky svetového dedičstva UNESCO:

  • Slovensko  –  bábkové divadlo a modrotlač
  • Bulharsko   –  tance a rituály z regiónu Shoplouk
  • Chorvátsko – Licitar – extra farebne zdobené medovníky
  • Grécko             –   krétske jedlo „dakos“ : obložené chlebíky s plodmi stredomoria
  • Rumunsko       –  piesne vianočných koledníkov  šité na  mieru rodiny s  tancami dievčat
  • Turecko      –  kultúra a tradícia tureckej kávy
  • Slovensko       – Spišský hrad a okolie – kúpanie hradnej panej, pečenie posúchov, razenie pečatí

 Darina Fedorová, koordinátorka  projektu za SR: „Podujatie  je vyvrcholením slovenskej časti medzinárodného projektu Európska školská pošta v rámci programu Erasmus + spolufinancovaný Európskou úniou. Zamerali sme ho na rozvoj sebavedomia žiakov dvoch kontinentov prostredníctvom interaktívnej online aj osobnej komunikácie v anglickom jazyku. Žiaci aj pedagógovia sa následne zúčastnili programu, ktorý im na hrade pripravilo Spišské múzeum v Levoči a navštívili Žehru a Spišskú Kapitulu. Na ďalší deň sme si pripravili z udalosti spoločný časopis Želko.Čítame v ňom, že naša krajina v žiakoch aj pedagógoch partnerých krajín zanechala hlboké dojmy“                                                                                                                 kčj    

Texty  pod  foto: viď názvy fotografií        

      

Uvedená ŽŠ a MŠ v košickej mestskej časti Ťahanovce – obec má asi 260 detí. Je spoluautorkou viacerých premiérových medzinárodných projektov v rámci programu Erasmus +. Napríklad ako jediná ZŠ na Slovensku riešila problém ľahostajnosti k vedomému čítaniu v čase mobilov a internetu ako reakciu na varovanie krajín OECD k bibliofóbii – nechuti voči čítaniu a knihám.

Kontakt:

Mgr. Darina Fedorová, 0908 975 793,  darina.fedorova@gmail.com

Dr. Katarína Čániová, Communication House,  0905 812 883, ke.caniova@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore