Tlačové správy

Vendulkina cesta za slobodou v knižnici Jána Bocatia

Keď známy československý fotograf Jan Lukas v jeden pamätný deň v marci roku 1943 urobil snímku Vendulky Vogelovej, netušil, že sa fotografia vtedy dvanásťročného dievčaťa stane symbolom holokaustu. Vendulku a jej rodinu vytrhol z ich života v pražskom Žižkove nútený prevoz do koncentračného tábora. Snímka po takmer osemdesiatich rokoch vyprovokovala novinára Ondřeja Kundru k pátraniu po Vendulke. Stopy viedli do USA. Unikátna výstava zostavená z autentických fotografií a spomienok s názvom Druhý život Vendulky V. – cesta za slobodou, je do 30. októbra 2020 prístupná v centrálnej požičovni Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja. Výstava na Hviezdoslavovej 5 je realizovaná v spolupráci s Českým spolkom na Slovensku a Českým spolkom v Košiciach v rámci Dní českej kultúry 2020.

Pre novinára Ondřeja Kundru bolo náročné hlavnú aktérku presvedčiť, aby sa vydala cestou bolestného spomínania a zdieľania príbehov zo svojho pohnutého života a priateľstva s fotografom Janom Lukasom. Počiatočný odpor mal svoju príčinu, keďže Vendulka prežila Terezín, Osvienčim aj pochod smrti. Z jej rozhovorov neskôr vznikol reportážny román, ktorého texty sú tiež súčasťou expozície.

Výstava v krajskej knižnici na dvanástich paneloch mapuje príbeh Vendulky Vogelovej, ktorý podáva v historickom kontexte vtedajších udalostí. Hovorí tak nielen o životnom príbehu židovského dievčaťa, ale je tiež výpoveďou o tragickom dopade vtedajších historických udalostí na osudy obyčajných ľudí. Výstava spája fotografie Jana Lukasa, ktorý Vendulkinu rodinu fotografoval do posledného okamihu pred ich odchodom do transportu a tiež časti Kundrovho literárneho spracovania príbehu s náčrtmi vtedajších udalostí.

Ako uviedol Jan Lukas, fotografia má viac spoločného s literatúrou a epikou ako s výtvarným umením. V tomto zmysle je výstava o Vendulke silnou výpoveďou, ktorá fotografiami, časťami reportážneho románu a objasňovaním historického pozadia svedčí o fatálnom dopade fašistickej ideológie na osudy jednotlivcov. Vendulkin príbeh sa tak stáva nielen spomienkou na ľudí, ktorí sa stali jej obeťami, no je predovšetkým živým mementom.

Jan Lukas bol český fotograf, ktorý sa stal legendou českej fotografie, jeden z prvých zakladateľov českej fotoreportérskej tradície a humanitnej fotografie. Ľudia na jeho fotografiách sú tvorcovia dejín, známe osobnosti kultúry a tiež ľudia, ktorých dejinné udalosti zasiahli, či bezmenní ľudia v dave z prelomových historických udalostí.

Ondřej Kundra (1980) je novinár. Od roku 1999 spolupracuje s časopisom Respekt, v ktorom vedie domácu rubriku. Trikrát získal novinársku cenu za investigatívne texty a v roku 2019 Cenu Ferdinanda Peroutky. Je autorom životopisu Medy Mládkovej Môj úžasný život (2014), knihy o ruských špiónoch Putinovi agenti (2016), ktorá bola Českým rozhlasom spracovaná do podoby rádioknihy a za ktorú získal nomináciu na cenu Magnesia Litera. Spolu s Tomášom Lindner napísal reportážne knihu Môj syn terorista (2017).

Kontakt:

PhDr. Soňa Kostrábová

Manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

kostrabova@vkjb.sk, tel.: 62 232 17, 62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore