Tlačové správy

Počas prvého očkovaciemu víkendu Košická župa zaočkovala takmer 1 800 ľudí

Prvú dávku vakcíny AstraZeneca dostali učitelia, vodiči aj predavači v maloobchode do 55 rokov. Očkovanie na Ostrovského ulici pokračuje aj v pondelok a utorok.

V sobotu 27. 2. 2021 Košický samosprávny kraj na základe poverenia Ministerstva zdravotníctva SR spustil prevádzku prvého veľkokapacitného očkovacieho centra. Župa ho zriadila v priestoroch krajskej Strednej odbornej školy informačných technológií na Ostrovského ulici  Košiciach. Kraj mal zaextrahovaných spolu 5 200 vakcín od spoločnosti AstraZeneca. Očkovacie centrum bude v prevádzke ešte do utorka 2. 3. 2021.

„Systém očkovania sa aj na základe našich požiadaviek v piatok rozšíril aj pre iné skupiny, vďaka o čomu sme mohli okrem učiteľov zaočkovať vodičov v prímestskej doprave, predavačov či ďalších ľudí z kritickej infraštruktúry. Ešte v piatok sme mali v systéme na očkovanie prihlásených zhruba 20 ľudí, napokon sa na štyri očkovacie dni zaregistrovalo viac ako 4-tisíc ľudí. Počas víkendu sme v krajskom očkovacom centre zaočkovali celkovo 1 791 ľudí a kapacity sme rozšírili o ďalšiu očkovaciu kóju. V pondelok a v utorok by sme mali zaočkovať ďalších 2 600 obyvateľov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Spustením krajského očkovacie centra chce župa odbremeniť kapacity nemocníc, ktoré doposiaľ zabezpečovali očkovanie a dať možnosť zaočkovať sa tým východniarom, ktorí o to prejavia záujem. Počas prvého dňa vakcinácie bolo k dispozícii 6 očkovacích kójí a očkovanie absolvovalo spolu 520 ľudí. V nedeľu župa pridala o jeden očkovací box viac, aby sa proces vakcinácie urýchlil, vďaka čomu sa podarilo 1 271 obyvateľov. Košická župa pri pilotnom očkovaní zabezpečila potrebné materiálno-technické vybavenie, vrátane chladiacich boxov potrebných na uskladňovanie vakcín. Za dva dni sa v centre vystriedalo 26 zdravotníkov a 20 dobrovoľníkov.

„Očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí v najkritickejšej situácii je tá najlepšia stratégia, ktorú nám ukázal aj Izrael, ktorý sa ocitol v podobnej situácii ako my. Dobrým príkladom je aj Veľká Británia, ktorá má spolu so Slovenskom najväčší výskyt britskej varianty koronavírusu. Po zaočkovaní tam však došlo k zlomu v počte hospitalizovaných pacientov. Čo iné nám v súčasnosti pomôže, ak nie práve toto veľkokapacitné očkovacie centrum s kvalitným personálom,“ doplnil infektológ Pavol Jarčuška. Podľa jeho slov je systém vakcinácie nastavený tak, ako je to už odskúšané inde vo svete, pričom ide o štandardný, efektívny a úspešný  systém očkovania. Krajské očkovacie centrum bude otvorené až do utorka, a to od 8:00 hod. do 12.00 hod., po prestávke od 13:00 hod. do 17:00 hod. Na očkovanie sa môžu ľudia z kritickej infraštruktúry prihlásiť cez portál https://korona.gov.sk/. Ďalšie očkovanie sa bude realizovať aj počas nasledujúceho víkendu.

JUDr. Anna Terezková

Vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.terezkova@vucke.sk

Tel: +421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore