Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 31. večer (1. augusta 2012)

Hostia posledného večera Mesiaca autorského čítania v Košiciach neprišli sami. Jelena Mašínová, prozaička, dramaturgička, autorka filmových scenárov, televíznych a rozhlasových hier, si priviedla manžela, spisovateľa Pavla Kohouta. A Slovinec Andraž Polič ponúkol literárno-hudobnú  performance s herečkou Natašou Burgerovou.

Rozhlasovú hru v 19 obrazoch Smrť motýľov napísala Jelena Mašínová v roku 1982.  Sama by ju radšej nazvala – telefónna hra. Ako prezradil jej manžel, spisovateľ Pavel Kohout, po 49 rokoch  sa ju podarilo presvedčiť, aby na verejnosti čítala zo svojej tvorby. Prvý raz to bolo večer predtým v Brne. No aby ostala aj na besedu po čítaní, to sa už nepodarilo. A tak na otázky odpovedal len on. Prezradil, že vlani pri príležitosti jej životného jubilea sa rozhodol pre netradičný darček – vlastnú knihu. Zozbieral to najlepšie z jej tvorby – poviedkové texty, filmové scenáre, hry pre rozhlas i televíziu. Ukázalo sa, že je toho množstvo. A vo vydavateľstve Větrné mlýny vyšla viac ako 400-stranová kniha Skrytá hvězda, ktorá uviedla autorku do českej literatúry.

Pavel Kohout si zaspomínal aj na ich zoznámenie. Udialo sa tak pri nakrúcaní filmu Sedem zabitých. Ona napísala scenár, on ho režíroval. A ako povedal – nemá manželku, má ženu. Manželstvo je totiž, podľa neho, inštitúcia, ktorá sa nemusí vydariť. Na otázku, ako sa jej s ním žije, odpovedal: „Skvelo. To musím povedať objektívne.“ Prezradil aj to, že má dvoch vnukov – Rómov – dcéra si ich adoptovala, jedného Rakúšana, dvoch Švajčiarov a jedného Čecha. Podľa neho je to úžasný vklad jeho rodiny do Európskej únie.

Pri spolupráci na televíznom seriáli Koniec veľkých prázdnin sa zoznámili aj s dvojicou, ktorá vystupovala v Košiciach po nich – s básnikom, hudobníkom, skladateľom a hercom Andražom Poličom a herečkou Natašou Burgerovou. Andraž vydal desať kníh poézie. Prvá bola v roku 1995 Hamlet v Karpatoch, zatiaľ posledná Chôdza. Vyšla mu aj kniha pre deti. Od roku 2000 vydáva novú knihu každý rok. Nakrútil aj sedem videoclipov. Svoju tvorbu predstavil v Košiciach prostredníctvom divadelno-hudobného duetu s Natašou a zazneli v ňom verše z predposlednej zbierky Voda púšte. Ide v nej o lyrický dialóg medzi mužom a ženou počas siedmich dní a šiestich nocí. Tou siedmou je večnosť.

Andraž a Nataša žijú, s väčšími či menšími prestávkami, v Prahe. Výhody sú, podľa neho, aj v tom, že nečíta časopisy, a tak je apolitický. Ľubľana je navyše malé mesto, tam sa všetci poznajú navzájom – v nadsádzke. V Prahe nie je tak na očiach a  môže sa skryť. Hrá aj v hudobnej kapele Hamlet Expres, ktorá je na scéne už viac ako 10 rokov.

Včerajším večerom sa pre Košičanov púť českých, slovenských a slovinských spisovateľ, básnikov, prekladateľov, esejistov, redaktorov a vôbec ľudí, ktorí pracujú so slovom, po štvorici českých, slovenských a poľských miest skončila.  Budúcoročný Mesiac autorského čítania bude súčasťou celoročného kultúrneho sviatku – Európskeho hlavného mesta kultúry 2013.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore