Tlačové správy

Nadácia KSK pomáha deťom a rodinám v núdzi aj počas sviatkov

Dlhodobým cieľom Nadácie Košického samosprávneho kraja je pomôcť deťom vzdelávať sa a rozvíjať ich schopnosti a talent. Počas sviatkov im darovala školské pomôcky, štedrú večeru aj poukážky na nákup športových potrieb.  

Zamestnanci Nadácie KSK pravidelne navštevujú rodiny v tiesni, počúvajú ich problémy a snažia sa im pomôcť. „Mnohé aktivity nám však prekazila pandémia. Lockdown nám obmedzil možnosti na realizáciu a odsunul mnohé naše plány a projekty. Nevzdali sme sa a aj napriek obmedzeným možnostiam sme sa snažili pripraviť aktivity, ktoré potešia a pomôžu viacerým rodinám v núdzi,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Krajská nadácia si uvedomuje, že nie každá rodina si môže dovoliť na Vianoce štedrý stôl. V spolupráci s lokálnou reštauráciou sa preto rozhodla zabezpečiť tradičnú vianočnú večeru trom rodinám v núdzi, ktoré boli starostlivo vybrané. Do vianočných aktivít Košického samosprávneho kraja sa zapojila aj lokálna cukráreň, ktorá zas dvom rodinám daruje sladké potešenie vo forme koláčov. Vďaka Nadácii KSK tiež kraj pomohol rodinám z marginalizovaných komunít. „Dvom rodinám s deťmi, ktorým nedávno vyhoreli príbytky v obci Michaľany, sme zakúpili školské pomôcky a tašky. Chceme ich motivovať, vrátiť im úsmev a nadšenie z učenia. Na druhej strane s prázdnou aktovkou sa predsa do školy nechodí. Žiadnemu dieťaťu by nemala chýbať ceruzka, pero, farbičky či zošity, a preto im školskú tašku naplníme tým, čo každý školák nevyhnutne potrebuje,“ dodal Trnka.

Pred sviatkami sa Nadácia KSK spojila so sieťou  športových predajní Exisport, vďaka čomu až 32 detí dostane 100-eurové darčekové poukážky na nákup športových potrieb. V ďalšom roku pomôže 72 deťom, ktoré má v súčasnosti v databáze. Toto číslo však nie je konečné. „Prostredníctvom cielenej a kontinuálnej podpory chceme pomôcť deťom, ktoré nemajú dostatok životných šancí, aby sa aj oni mohli rozvíjať a pracovať na sebe. To znamená, že ak dieťa chce hrať na klavír zaplatíme mu umelecký krúžok, ak ma záujem o futbal podporíme ho a zafinancujeme tréningy. Formy pomoci sú rôzne od jazykových kurzov, cez exkurzie až po tábory. Našim cieľom je rozvíjať nadanie a umožniť im tráviť čas zmysluplne, podporovať ich a skvalitňovať život,“ uviedol správca Nadácie KSK Vladimír Pauco.

 Košický samosprávny kraj sa aj takýmto spôsobom snaží zlepšiť život polosirotám, deťom z neúplných rodín alebo rodín v tiesni. Mnohé tak dostanú šancu rozvíjať sa v oblasti vzdelávania, športu a umenia či prostredníctvom iných školských alebo mimoškolských aktivít. V polovici decembra sa na Úrade KSK konala prezentačno-predajná výstava výrobkov klientov krajských zariadení sociálnych služieb. Zakúpením týchto výrobkov za výrobné náklady zamestnanci úradu podporia rodiny, ktoré sa nachádzajú v nepriaznivej životnej situácii. Okrem toho kraj naďalej organizuje finančnú zbierku pre Nadáciu KSK, a to do 23. decembra 2021.

JUDr. Anna Terezková

Vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

+ 421 55 7268 171

+ 421 918 766 004

anna.terezkova@vucke.sk

https://web.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore