Aktuality

Môj Disneyho svet v rožňavskej knižnici

Prvý člen veľkej rodiny postavičiek i tí ostatní

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, vyhlásila  výzvu pre deti i dospelých o najzaujímavejšiu výtvarnú prácu pod názvom „Môj Disneyho svet.“

Walter Elias „Walt“ Disney sa narodil 5. decembra 1901 v Chicagu. Pochádzal z piatich detí a nemal ľahké detstvo. Od malička mal talent na kreslenie. Traduje sa, že jeho prvý zárobok bol za obrázok koníka, ktorý si u neho objednal sused. Popri klasickom vzdelávaní si výtvarný talent cibril v umeleckej škole. Začiatkom 20.storočia vládla v amerických kinách nemá groteska, ktorej priekopníkmi boli Buster Keaton a Charlie Chaplin. Práve od nich  čerpal Disney inšpiráciu pre svoje animované filmy. Disney bol takzvaným večným dieťaťom, deti miloval a veril v zázračnú moc smiechu. Vedel, že najdôležitejším prejavom ocenenia pre tvorcu je smiech divákov.

„Americký filmový producent, režisér, scenárista a animátor, ktorý kreslil ilustrácie do kníh a časopisov a založil zábavný park zvaný Disneyland, miloval umenie od detstva“ povedala Miriama Tóthová, pracovníčka knižnice a autorka výzvy. „Spolu so svojím tímom, do ktorého si spolupracovníkov vyberal s rovnakým zapálením pre prácu, ako bol on sám, vytvoril legendárne a nezabudnuteľné kreslené postavičky, ktoré milujú po celom svete deti i dospelí už desiatky rokov. Preto sme sa u nás v knižnici rozhodli vyzvať deti i dospelých, aby nakreslili, namaľovali či vytvorili svoju najobľúbenejšiu postavičku z dielne Walta Disneyho a doručili nám ju do 31. marca 2022“ dodala Tóthová.

Od narodenia Walta Disneyho uplynulo v decembri minulého roku 120 rokov. Pripomeňme si tohto velikána kreslených postavičiek, nachádzajúcich sa po celom svete nielen vo filmovom priemysle, ale i v knihách výzvou, ktorú vyhlásila pre deti i dospelých Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave. Svoje práce môžete odovzdať do 31.marca 2022 na adresu Lipová 3, Rožňava.

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt: www.kniznica-rv.sk      E-mail: kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj:

https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/walt-disney-veril-moc-smiechu

https://www.teraz.sk/kultura/tvorca-kreslenych-rozpravok-walt-disne/595158-clanok.html

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore