Tlačové správy

Jedna z najlepších košických zbierok umenia mieri do dražby

Milovníci Jasuscha či Bazovského, zbystrite pozornosť.

Mária Spoločníková (1926 – 2021) patrila k najvýznamnejších reštaurátorom na Slovensku. Bola absolventkou vôbec prvého ročníka ateliéru tohto zamerania na Vysokej škole výtvarných umení a patrila k tým pár vyvoleným, ktorí sa podieľali na obnove oltára Majtra Pavla z Levoče. Opustila nás v septembri minulého roka a zanechala po sebe rozsiahlu pozostalosť – v podobe umeleckej zbierky, ktorú má vďaka výstave Zo zbierky Márie Spoločníkovej možnosť vidieť aj široká verejnosť. Zbierka pozostávajúca zo sakrálneho, ľudového, úžitkového a výtvarného umenia z rôznych období sprevádzala reštaurátorku životom ako jeho neoddeliteľná súčasť.

Mária Spoločníková predstavuje typ zberateľa-záchranára. Z úlomkov a fragmentov skladala a znovuoživovala predmety kultúrnej hodnoty, ktorých sa už niekto raz zriekol a ktoré  často doslova „vyhodil“. Okrem tejto jedinečnej citlivosti sa jej zbierka vyznačovala aj vyberaným vkusom.  V časoch, keď o istých umelcov nikto nejavil záujem, vedela rozpoznať ich kvality, a tak sa do jej zbierky dostali aj vzácne práce Miloša Alexandra Bazovského či Konštantína Köváriho Kačmarika.

Východoslovenská galéria poskytla priestor na výstavu, ktorej vyvrcholením bude 3. mája 2022 aukcia prezentovaných predmetov. Viedlo ju k tomu presvedčenie, že po výstave o Márii Spoločníkovej ako reštaurátorke, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti jej deväťdesiatych narodením, je aktuálna výstava symbolickým zavŕšením predstavenia komplexnosti tejto významnej ženy slovenskej kultúry.

  • Otvorenie predaukčnej výstavy: 06.04.2022
  • Trvanie výstavy: 06.04.-02.05.2022
  • Kde: Východoslovenská galéria v Košiciach
  • Konanie aukcie: 03.05.2022, 18:00 hod.

Dominika Čupková, PR a marketingová manažérka
Východoslovenská galéria

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore