Tlačové správy

Júlové výstavy galérie k 35. jubileu pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja

  • Miesto: Galéria umelcov Spiša  – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves
  • Vernisáže: streda, 13. 7. 2022 o 17.00
  • Kontakt pre médiá: Mgr. Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882717
  • Na stiahnutie:  www.gus.sk

Galéria umelcov Spiša ‒ kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja odštartuje obdobie letných prázdnin vo veľkom štýle. V stredu, 13. júla o 17.00 sa uskutoční spomienková slávnosť pri príležitosti 35-teho výročia založenia organizácie (pozn. najmladšej pamäťovej inštitúcie na Slovensku, r. 1987 – 2022) v spojení s vernisážou nových výstavných projektov, ktoré sa konajú pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku:

Artis Monumentum, Robo Kočan: Príbehy v depozitároch, Human Animal II. a Edita Voluščuková: Laboratórium.

Galéria počas júla uvedenie aj tretí ročník kreatívneho tábora Galerijný skauting a popri tábore pripravuje denné „tvorivky“ pod názvom Prázdniny v galérii, organizované pre detských účastníkov. Dvojhodinové tvorivé dielne budú zamerané na prezentáciu rôznych výtvarných techník a kreatívnych zručností. Programová ponuka orientovaná pre dospelého návštevníka je obohatená o výtvarný workshop projektu Ženy on line a unikátny koncert hudobníka B.eye v rámci ďalšieho kola projektu X-ART / Koncert v galérii.

Do nedele, 3. 7. sú pre verejnosť sprístupnené výstavy: Učitelia i dejateliaRoland Neupauer: Time LoopNadia Rovderová: Fotofatal & Suzanne Pastor: Pastoral. Bez časovej limitácie uvádzame na web stránke galérie virtuálne 3D prehliadky výstav a stálych expozícií: http://www.gus.sk/index.php/navigacia/vystavy/id-3d

NOVÉ VÝSTAVNÉ PROJEKTY || Trvanie: 13. 7. – 6. 11. 2022;

vernisáž 13. 7. 2022 o 17.00 pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Link: http://gus.sk/index.php/vystavy/aktualne

ARTIS MONUMENTUM, 1987 – 2022 | Dokumentačná výstava k 35. výročiu je retrospektívnym pohľadom na komplexnú činnosť galérie od r. 1987 až po súčasnosť. Prezentované fotografie, články, texty a iné dokumenty bezprostredne súvisia s formovaním galérie a jej etablovaním sa na pôde výtvarného umenia. Kurátorka: Mgr. Mária Šabľová – GUS.

ROBO KOČAN: PRÍBEHY V DEPOZITÁROCH | Obrazové príbehy o depozitároch, ktoré tvoria „trináste komnaty“ galérií. Fascinácia zátišiami z uložených a navrstvených výtvarných diel, ktoré autor snímal počas projektu Digitálna galéria v r. 2013 – 2015. Kurátorka: Mgr. Lucia Benická – GUS.

HUMAN ANIMAL II.  / VLK SÝTY, OVCA CELÁ, PRASA VYSMIATE | Medzinárodný projekt mapuje trojicu zvierat (vlk, ovca, prasa) spätých nielen s lokálnou agrárnou tradíciou, ale aj s pridruženými symbolickými, mytologickými a náboženskými významami v dielach 20-tich autorov z 5-tich krajín. Kurátorka: Mgr. art. Katarína Balúnová, ArtD. – GUS.

EDITA VOLUŠČUKOVÁ: LABORATÓRIUM | Súkromná dilema autorky vo vzťahu k výtvarnému umeniu a prírodným vedám odzrkadľuje jej nepretržitý záujem a reflexiu na dianie v súčasnom globálnom svete, na jeho aktuálne smerovanie, ale aj dôsledky, ktoré toto „moderné“ dianie prináša. Kurátor: Mgr. Jozef Ridilla.

PRÁZDNINOVÉ PROGRAMY PRE RODINY S DEŤMI 

1. 7. – 31. 7. 2022, pondelok – piatok, 9.00 – 11.00, 13.00 – 15.00, okrem utorka, 5. 7. a stredy, 13. 7.

PRÁZDNINY V GALÉRII | Vstupné: 4 € / osoba, min. 3 účastníci. Výtvarné dielne – každý týždeň nová technika!

Link: http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/prazdniny-v-galerii-484

18. 7. – 22. 7. 2022, pondelok – piatok, 9.00 – 16.00

GALERIJNÝ SKAUTING / 1. turnus edukačno-kreatívneho tábora | Vstupné: 100 € / dieťa.

Týždeň plný zábavy a kreativity, určený pre deti od 6 do 15 rokov.

Link: http://gus.sk/index.php/programy/aktualne/program/galerijny-skauting-474

PROGRAMY PRE VEREJNOSŤ http://gus.sk/index.php/programy/aktualne

8. 7. 2022, piatok / 16.00 – 19.00 | ŽENY ON LINE 10: SGRAFITO KERAMIKA

Modelovanie pohára z hliny a rytie do oglazúrovanej keramiky. Lektorka: Bc. Zuzana Suržinová. Vstupné: € 4 / osoba.

27. 7. 2022, streda / 19.00 – 20.00 | X – ART / KONCERT V GALÉRII: CESTAZASNOM: Unikátny fingerdrumming producenta a tvorcu vlastnej hudby B.eye. Vstupné: 6 € / osoba.

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne.

V tomto roku si pripomína 35. výročie založenia. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách – Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore