Tlačové správy

Cyrilometodské slávnosti na hradisku Valy v Bojnej už tento víkend

Pri príležitosti Cyrilometodských osláv čaká v sobotu 9. júla 2022 od 11.00 do 18.00 hodiny na všetkých návštevníkov hradiska Valy v Bojnej výnimočný program, ktorý umožní vrátiť sa o 1200 rokov späť do čias Veľkej Moravy na sídlo neznámeho kniežaťa a prežiť na vlastnej koži slávnu históriu Veľkej Moravy.

Tohtoročný ôsmy ročník Cyrilometodských slávností v Bojnej prinesie pre dospelých aj deti množstvo dobových atrakcií, školu písania v hlaholike, dobové remeslá, prezentáciu kuchyne našich predkov, ukážky bojového umenia veľkomoravskej armády či prezentáciu výsledkov výskumu archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied Nitra. Súčasťou podujatia je taktiež slávnostná bohoslužba, prezentácia výsledkov rezbárskeho sympózia, ako aj ukážka dobového včelárstva a včelárskych produktov, ktoré boli vzácnym tovarom slovanských kupcov.

Slovanské hradisko Valy v Bojnej v okrese Topoľčany patrí k výnimočným ranostredovekým náleziskám svojho druhu v strednej Európe. V ostatných rokoch sa stalo jednou z odborne i mediálne najsledovanejších archeologických lokalít na Slovensku. O túto nemalú pozornosť sa jednoznačne pričinilo aj organizovanie ranostredovekého festivalu s názvom Cyrilometodské slávnosti v Bojnej. Jedinečný zážitok umocňuje aj fakt, že podujatie je organizované priamo na mieste kde pred viac ako 1200 rokmi pulzoval rušný život vtedajšieho mocenského centra Veľkej Moravy.

Nitrianska organizácia cestovného ruchu pre všetkých záujemcov zabezpečuje aj autobusovú dopravu z Nitry priamo do Bojnej. Cena spätného lístka je 3 eur a tento je možné vopred zakúpiť online prostredníctvom platformy tootoot.fm.

Viac informácií o Cyrilometodských slávnostiach a autobusovej doprave nájdete na webovej stránke Nitrianskej organizácie cestovného ruchu www.visitnitra.eu.

——————————————————————————————————————————-

Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) bola založená v roku 2012. Organizácia vznikla v zmysle národnej stratégie rozvoja turizmu a predstavuje moderný systém strategického riadenia turistickej destinácie. Funguje na princípoch verejno-súkromného partnerstva. NOCR aktuálne združuje 16 členov vrátane samosprávnych, podnikateľských a iných subjektov. Je držiteľom značky kvality s názvom Regionálny produkt Ponitrie, ktorou sú označené prvotriedne poľnohospodárske a potravinárske produkty, výnimočné remeselné a spotrebné výrobky, ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby v cestovnom ruchu.

Kontakt: Mgr. Marta Hároniková, výkonná riaditeľka, Nitrianska organizácia cestovného ruchu 0911 729 888,  marta.haronikova@nocr.eu

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore