Tlačové správy

Imaginácie – Živá galéria rozohrajú košickú Hlavnú ulicu

Do Košíc sa po 6. rokoch vracia jedinečná vizuálna show s názvom Imaginácie. Z priestoru Mestského parku sa presúva priamo do centra mesta, kde sa stane v dňoch 13. a 14. septembra 2022 so začiatkom o 20:00 hod. dejiskom veľkolepého farebného divadla Hlavná ulica. Premení sa na podmorský svet, ktorý zaplnia svetielkujúci návštevníci z hlbín oceánu a ďalšie tajomné bytosti.  

Ak ste videli film „Noc v múzeu,“ Živá galéria projektu Imaginácie sa bude niesť v podobnom duchu. Bytosti, inak nehybné, akoby vystavené v galérii, na dve noci ožijú a predstavia svoje neobyčajné umenie i akrobatické schopnosti divákom.

Nechajte sa pozvať do neobyčajnej galérie

„Imaginácie tentoraz neprinášajú jeden konkrétny príbeh, ale množstvo krásnych obrazov, v ktorých sa aj ten najväčší a najsilnejší lev ocitne v lotosovej záhrade, kde kvety spievajú a tancujú, zablúdi do hĺbok podmorského sveta plného farebných svetielkujúcich rýb, sasaniek a medúz a roztočí ohnivé koleso. Ako v galérii, kde sa vo vašej predstave pri zadívaní sa na obraz, zrazu rozkrúti  baletka na lavičke, rozsvieti  sa lampa a keď vybuchne sopka, vtáky začnú mávať krídlami,“ hovorí o tom, čo môžu diváci očakávať od tohto ročníka podujatia jeho riaditeľka Ľuba Blaškovičová.

Ako po iné roky, organizátori opäť veria, že sa divákom  bude tajiť dych nad odvahou akrobatov a umelcov, predvádzajúcich svoje neobyčajné a najmä nebezpečné kúsky v duchu nového cirkusu. Avšak navyše, unikátne divadelné inštalácie prepoja svet divadelného a výtvarného umenia s modernými technológiami. Svietiace bábky morských živočíchov sú nočné tvory, v dennom svetle nenápadné, ktoré sa až v tme rozžiaria v celej svojej kráse. Tajomných obyvateľov podmorského sveta rozsvecuje 6,5 km optických vlákien a 3500 nastaviteľných LED svetiel. Aj lotosová záhrada okúzli živými „akrobatickými“ kvetmi, ručne vyrobenými v Česku v dielni LightLab. Ľuba Blaškovičová s úsmevom vysvetľuje: „Dali sme si záležať na tom, aby bola divadelná show naozaj pútavá aj vizuálne, pretože taký je teraz svetový trend a divákom prinášame objekty a bábky, ktoré boli len nedávno na svetovej výstave EXPO v Dubaji. Divadlo V.O.S.A. s nimi reprezentovalo Českú republiku, takže veríme, že sa to bude páčiť aj našim.“ Samozrejme, Staromestské divadlo Petra Raševa  pozvalo k spolupráci už tradične aj Košičanov, tanečníkov aj hudobníkov, ktorí už majú s Imagináciami skúsenosti. „Dalo by sa povedať, že za predošlých sedem ročníkov  vznikol projekt s takmer rodinnou atmosférou, pretože mnohí sa nám sami ozývali a veľmi chceli byť jeho súčasťou, čo nás, pochopiteľne, veľmi teší.“ 

Návštevníci sa stretnú s Bobovou diétou, Sandrou Urbančíkovou (Eniesou), Cirkusom Mavakanza, tanečnými skupinami Outbreak či Pole Diva. „Úžasný doprovod nám bude robiť aj známy Košičan Vlado „Vepi“ Eperješi, ktorý vzadu na svojom dvore na Hrnčiarskej ulici zostrojil vozidlo ako z čias Jula Verna. Jeho napoly vzducholoď a napoly ponorka je plne ozvučená a dokáže chrliť oheň. Dokáže očariť a prekvapiť, tak ako celé Imaginácie”,  dodáva Ľuba Blaškovičová. „Preto to robíme, aby sa aj dospelí opäť premenili na deti a mohli sa užasnuto pozerať na svet okolo seba. Zbavení toho, čo nás v každodennom živote trápi a stresuje a naopak, aspoň na chvíľu sa ponorili do fantázie, kde je všetko možné.“ 

 Projekt podporilo Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Košice región turizmus a projekt Košice dva bodka nula.

Ľuba Blaškovičová, autorka projektu, štatutár

kontakt: 0905508198, lubapeto@gmail.com, www.staromestske-divadlo.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore