Tlačové správy

Violončelový koncert v košickej Štátnej filharmónii v podaní víťazky Queen Elisabeth Competition

Do Štátnej filharmónie Košice zavíta víťazka jednej z najprestížnejších medzinárodných súťaží Queen Elisabeth Competition – Kórejčanka Hayoung Choi, ktorá zahrá sugestívny Šostakovičov violončelový koncert. Na symfonickom koncerte A cyklu odznejú diela Ivana Karabitsa a Dmitrija Šostakoviča v interpretácii orchestra ŠFK pod vedením Zbyňka Müllera. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra 2022 o 19:00 hod. v Dome umenia.

 HAYOUNG CHOI 

Juhokórejská violončelistka Hayoung Choi je víťazkou niekoľkých medzinárodných súťaží, vyhrala prvú cenu a dve špeciálne ceny na prestížnej 3. medzinárodnej violončelovej súťaži Krzysztofa Pendereckého v Poľsku. Ako trinásťročná vyhrala prvú cenu na Medzinárodnej súťaži Johannesa Brahmsa v Rakúsku, kde sa stala najmladšou víťazkou v jej histórii. Medzi jej najväčšie úspechy patrí tohtoročné víťazstvo v prestížnej súťaži Queen Elisabeth Competition (Medzinárodná súťaž Kráľovnej Alžbety v Bruseli), kde očarila Violončelovým koncertom č. 1 Es dur Dmitrija Šostakoviča. A práve toto dielo prináša aj do Košíc. Napriek svojmu nízkemu veku má za sebou Hayoung Choi už účinkovanie s mnohými orchestrami a vystúpenia na renomovaných festivaloch. Medzi nich patria City of London Festival, Amsterdam Cello Biennale v Holandsku či Kronberg Cello Festival v Nemecku. Ako komorná hráčka koncertovala s významnými hudobníkmi, akými sú Gidon Kremer, Christian Tetzlaff a Mitsuko Uchida a zúčastnila sa majstrovských kurzov u Sira Simona Rattlea, Christopha Eschenbacha či Daniela Barenboima.

 KARABITS – ŠOSTAKOVIČ

Na podujatí si budú môcť návštevníci vypočuť skladby od Ivana Karabitsa a Dmitrija Šostakoviča. Dramaturgiu koncertu približuje hlavný hosťujúci dirigent ŠFK Zbyněk Müller: „Významný ukrajinský skladatel Ivan Karabits se v Koncertu pro orchestr č. 1 „Hudební dar Kyjevu“ představuje jako syntetik, který organicky spojuje tradiční s moderním, obohacené o prvky folklorizující. Instrumentace je bohatá a barevná, dílo i při všech kontrastech nepůsobí nijak vyhroceně. Oproti tomu Šostakovič nám dává pocítit, co je skutečná hloubka prožívání. To, co mnozí z nás považují za smutek, prázdnotu, opuštění, zoufalství, poněkud bledne ve srovnání s intenzitou těchto prožitků, které zprostředkovává hudbou Dmitrij Šostakovič. A ještě také sarkasmus, ironie, parodie, výsměch a podivný triumf. To vše v jeho dílech bohatou měrou najdeme a nejinak je tomu i ve violoncellovém koncertu a 6. symfonii, která patří poněkud neprávem k těm méně často uváděným.“ 

Symfonický koncert KARABITS – ŠOSTAKOVIČ sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené 9/8/7 €, lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore