Tlačové správy

Nová výstava Východoslovenskej galérie reaguje aj na klimatickú katastrofu

  • Vernisáž: 15. 12. 2022 o 18:00
  • Trvanie výstavy: 16. 12. 2022 – 12. 3. 2023
  • Kurátorky: Lenka Kukurová, Verena Tintelnot
  • Alžbetina 22, Košice

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na vernisáž výstavy Ota Hudeca – Earthrise!, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 15.  decembra 2022 o 18:00 hod. vo Východoslovenskej galérii na Alžbetinej 22 v Košiciach za prítomnosti autora.

Umelec apeluje na zmenu
Košický umelec Oto Hudec, sa vo svojej tvorbe venuje soche, objektu maľbe či videu, pričom tieto média používa pri sociálne a environmentálne orientovaných participatívnych umeleckých projektoch. Výstava s názvom Earthrise! je umeleckým komentárom ku vzťahu človeka so životným prostredím a zároveň apelom na zmenu, kde umelec ako obyvateľ planéty Zem, predstavuje diela, ktoré vznikli za minulých päť rokov na Slovensku, no i v Gruzínsku, Nemecku, Českej republike, či na Kapverdských ostrovoch. Napriek dojmu konca sveta sa vo výstave stretneme s tichým návrhom toho, ako by bolo možné na Zemi existovať v spolužití a nie v konflikte ľudí s prírodou.

Povstanie zeme
Názov výstavy odkazuje k fotografii Zeme, ktorá vznikla počas vesmírneho letu v roku 1968 a je na nej zachytený povrch mesiaca s „vychádzajúcou Zemou“ na horizonte. Hudec sa pohráva s významom anglického slova a pridaním výkričníka vyzýva k povstaniu Zeme, čím ju stavia do centra pozornosti a zároveň vyzýva na jej aktívnu ochranu.

Krehkosť človeka
Planéta Zem sa vo výstave objavuje aj v forme veľkorozmernej sochy veľryby, ktorá pláva vesmírom a na sebe nesie domy ako ľudskú civilizáciu. Toto symbolické dielo upozorňuje na pominuteľnosť a krehkosť ľudského druhu oproti dĺžke vývoja života na planéte a na prepojenie človeka s inými organizmami.

House of Mine
Earthrise je prvá z troch výstav, ktoré sa uskutočňujú v rámci projektu s názvom House of Mine, ktorého cieľom je prostredníctvom výstav, prednášok a workshopov skúmať rôzne úrovne základného konceptu domu a domova – od vnútorného sveta, cez fyzickú formu domova až po náš spôsob správania sa v spoločnosti. Starý meštiansky dom na Alžbetinej 22 – druhé sídlo galérie sa preto stane domovom pre rôzne typy aktivít, pri ktorých budeme prepájať majoritnú spoločnosť so zraniteľnými skupinami. Projekt je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom v programe „Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca“ v celkovej sume 106 490 eur prostredníctvom Grantov EHP, z toho 90 516,5 eur je podporených Finančným mechanizmom EHP a spolufinancovaný v sume 15 973,5 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková, PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore