Tlačové správy

Inscenácia Na ruinách má byť v prešovskom DAD výzvou, aby múzy nemlčali

S hlbokým presvedčením, že „šťastný je človek, ktorý sa môže zasmiať aj v ťažkých časoch“ pripravuje činoherný kolektív Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove premiéru predstavenia pod názvom Na ruinách. Bude poslednou v tomto kalendárnom roku a plánuje sa na piatok 16. decembra 2022 na domovskej hlavnej scéne. Inscenačný kolektív na čele s režisérom Andrijom Romanijom, hosťom z Ukrajiny.

A. Romanij má z predošlého obdobia na svojom konte dva režijné zápisy v DAD. Ten tretí najnovší sa rodil veľmi zložito. O možnej spolupráci pritom hovoril s riaditeľom DAD Mariánom Markom ešte v minuloročnom lete. Nielen pandémia, ale predovšetkým ruská invázia na Ukrajinu tieto plány zoškrtala. Nie však úplne. „Už v prvý deň vtrhnutia ruských vojsk, teda 24. februára mi volali z DAD, či som v bezpečí, či som zdravý a navrhovali, aby som prišiel do Prešova. Odmietol som. Neskôr mi volal priateľ z DAD Žeňa Libezňuk, že čo potrebujeme. Povedal som mu nepriestrelné vesty, prilby a lieky. A to mi aj poslali. Ja som narukoval a bránim Ukrajinu,“ popisoval tento člen Štátneho divadla Ivana Franka v Kyjeve svoju situáciu. V tomto divadle majú na stene slogan, že múzy nemlčia. To bol jeden z impulzov, že predsa len začal konať, aby sa dohodnutá spolupráca uskutočnila: „Je to prejav mojej vďaky za všetku pomoc, povedal som si, že musím to urobiť.“ Poďakoval sa aj svojmu veliteľovi, ktorý mu dovolil vycestovať a uvoľnil ho režírovať v DAD. V Prešove však nie je len umelcom, ale i dobrovoľníkom a podarilo sa mu zozbierať dve autá humanitárnej pomoci na Ukrajinu.

Cesta k inscenácii práve tohto textu klasika ukrajinskej drámy Marka Lukyča Kropivnického, zvaného aj „ukrajinský Shakespeare“ či „ukrajinský Molière“, bola podmienená trikrát – malo to byť dielo ukrajinského dramatika, malo ísť o komédiu a A. Romanij k tomu pridal, že ide o text, ktorý sa ešte nikdy za hranicami Ukrajiny neinscenoval. Kropivnickyj ho napísal v roku 1890 pre potreby letného zájazdového divadla v cárskom Rusku. Jeho žiadosť, aby sa hralo po ukrajinsky, ruský cár prijal iba sčasti, podľa jeho želania museli byť v hre osoby, rozprávajúce po rusky. Ako A. Romanij poznamenal na margo prešovskej „aktualizovanej“ podoby hry, všetky pozitívne postavy nechali hovoriť po ukrajinsky, zatiaľ čo kartári, pijani, dobrodruhovia hovoria po rusky. „Chcel som urobiť viacvrstevnú inscenáciu, aby si na svoje pri nej prišli aj intelektuáli, aj takí diváci, ktorí prídu sa iba zabaviť. Dovolil som si vkladať hlboké myšlienky do ľahšieho textu,“ dodal.

Hlavnú postavu odohrá na premiére práve režisér, ale pri reprízach už v nej bude účinkovať hosťujúci Miroslav Bodoki. A. Romanijovi sa páči tiež to, že v DAD sa používa veľa jazykov, aj rusínčina a slovenčina. Ocenil pomoc herečky Jaroslavy Sisákovej, ktorá mu pomohla nielen ako tlmočníčka, ale aj ako asistentka, keď on bol na javisku a ona v hľadisku. J. Sisáková v alternácii s Vladimírou Štefánikovou hrajú Paraskevu Mitrovnu, Prokopija Demidoviča Jozef Pantlikáš, na adresu ktorého nešetril chválou režisér, Petra Kulika Jevgenij Libezňuk  a Fesju v alternácii so Zdenkou Kvaskovou Iveta Fedorová. Práve na tejto postave je postavený celý sujet. „Pochopila som Fesju ako svoju výzvu hrať jemnú, nežnú žienku, musela som nájsť inú polohu svojho ja a za to som vďačná režisérovi. On pracuje s veľkým nasadením, je to dobré pre herca, že niekto cudzí príde k nám s takýmto nábojom,“ dodala I. Fedorová, mladá členka hereckého kolektívu.

Scénická výprava a kostýmy sú dielom Kateriny Černiavskej, blízkej spolupracovníčky A. Romanija, podieľala sa na všetkých jeho inscenáciách v DAD. V tomto prípade je však po prvýkrát aj osobne a prvýkrát vôbec na Slovensku. „Som rada, že vidím na vlastné oči ako to tu funguje,“ podčiarkla s poznaním, že v DAD nie sú najlepšie finančné pomery, ale panuje tu tvorivý duch. „Už sa nevieme dočkať toho, aby sme sa pokochali svojím dielom,“ uzavrela.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku. V každej sezóne zaraďuje do svojho repertoáru aj jedno predstavenie naštudované po ukrajinsky, To je aj prípad tohto najnovšieho. Má originálny názov На руїнах. Je v 77. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo v Prešove) v poradí 391. premiérou. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre ukrajinskú kultúru.

Jozef Jurčišin, kontakt 0905 328 633

 

Foto z inscenácie Na ruinách v podaní súboru DAD v prílohe: Archív DAD / Branislav Štefánik

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore