Tlačové správy

V Botanickej záhrade v Košiciach výstava Orchidey – skvosty v ríši rastlín

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach začne od 3. marca 2023 ďalší ročník výstavy pod názvom Orchidey – skvosty v ríši rastlín. Na 11. ročníku výstavy návštevníci uvidia viac ako 700 rastlín z vyše 100 botanických druhov, kultivarov alebo hybridov z 15 rodov orchideí, ako napr. najznámejšie pestovaný lišajovec, dendróbium, vanda, cymbídium alebo črievičkovec. Výstava potrvá do 19. marca tohto roku a záujemcovia ju môžu navštíviť denne od 9. do 17. hodiny v expozičnom skleníku na Mánesovej 23 v Košiciach. Súčasťou výstavy bude aj predaj orchideí vo vestibule budovy.

„Sme veľmi radi, že po jubilejnom 10. ročníku výstavy, ktorý bol predčasne ukončený z dôvodu pandémie koronavírusu a po dvojročnej prestávke, ktorá nasledovala, môžeme návštevníkom priniesť ďalší ročník jednej z najnavštevovanejších výstav organizovaných v Botanickej záhrade. Orchidey sú rastliny, ktoré ľahko podliehajú vývojovým zmenám a rýchlo sa medzi sebou krížia, preto sú jednotlivé rody a druhy orchideí tak variabilné. To ponúka priestor šľachteniu a vďaka tisíckam hybridov a krížencov môžeme aj na našej výstave predstaviť pestrú paletu farieb, tvarov, ale aj veľkostí týchto rastlín,“ informuje a na výstavu pozýva prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD., riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Medzi orchideami môžeme nájsť rastliny od miniatúrnych jedincov až po veľké trsy rastlín. Rastliny z rodu Oncidium patria medzi najmenšie orchidey zastúpené na výstave. Oncidium ´Twinkle´ vzniklo krížením, ktoré prinieslo množstvo farieb od bielej po červenú.  Najznámejší kultivar je biely a poznáme ho pod názvom Voňavá fantázia.

„Na rozdiel od miniatúrnych rastlín máme na výstave zastúpené aj jedince, ktoré môžu v prírode pri kvitnutí dorastať až do výšky dvoch metrov. Jednou z takýchto orchideí je druh Phaius tancarvilleae, slovensky nazývaný fajus veľkolistý. Táto orchidea pochádza z juhovýchodnej Ázie, Austrálie a tichomorských ostrovov. Ide o terestrickú orchideu, to znamená, že nerastie prichytená na iných rastlinách, ale vyrastá priamo zo zeme. Jej listy môžu dorastať do dĺžky 30 centimetrov až jeden meter a kvety vyrastajú spolu v súkvetiach v počte 10 až 25 kvetov. Zaujme aj veľkosť samotného jedného kvetu, ktorý môže dosahovať 7 až 12,5 centimetrov,“ informuje RNDr. Valéria Kocová, PhD., vedúca Oddelenia tropickej a subtropickej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Program tohtoročnej výstavy bude spestrený sprievodnými aktivitami. V sobotu 11. marca 2023 prebehne výtvarný workshop pod vedením výtvarníčky Ester Šefčíkovej. Kapacita účastníkov workshopu je obmedzená, preto je potrebné zakúpiť si lístky prostredníctvom  portálu tootoot.fm. V sobotu 18. marca 2023 o 14. hodine ponúkame záujemcom ukážky aranžovania orchideí pod vedením floristu Miroslava Vargu.

Mgr. Laura Hoľanová, tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

RNDr. Andrea Fridmanová, PhD.

E-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk

Tel.: +421 55 234 1672

Web: upjs.sk/botanicka-zahrada

Foto: BZ UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore