Tlačové správy

Zvedavé čítanie: Zážitky pre celú rodinu

Nielen zvedavé deti, ale aj ich rodičia, sa môžu tešiť na príbehy ožívajúce v Detskej knižnici Slniečko už túto sobotu. Súčasťou programu literárneho festivalu budú bábkové divadlá, domáci aj zahraniční spisovatelia, ekoaktivity, tvorivé dielne s ilustrátorkou a do knižnice zavítajú živé zvieratá.

Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove si v spolupráci s OZ Slniečkovo v piatok 21. a v sobotu 22. apríla 2023 naplánovala pre verejnosť dva dni bohaté na súčasnú detskú literárnu tvorbu. „Som vďačná, že tretí ročník Zvedavého čítania je návratom k pôvodnému cieľu festivalu, a to privítať všetky zvedavé rodiny u nás v krajskej knižnici,“ uviedla Iveta Hurná, riaditeľka knižnice v Prešove. Zdôraznila tiež: „Nie je nič dôležitejšie ako spoločne strávené chvíle s rodinou. Tieto momenty majú neoceniteľnú hodnotu, no ak je ich súčasťou aj literatúra, ide o ďalšiu pridanú hodnotu. Preto sme program Zvedavého čítania postavili tak, aby sa u nás cítili spokojne rovnako deti, ako dospelí. Zároveň je naším cieľom, aby spoločne odchádzali od nás plní zážitkov s predsavzatím, že sa k nám do knižnice opäť vrátia.“ Na Zvedavé čítanie prijali tento rok pozvanie spisovateľky Miroslava Grajciarová, Silvia Kaščáková, Kristína Baluchová, Lenka Šafranová a ilustrátorka Katarína Ilkovičová. Do Prešova zavítajú aj autori Peter Karpinský, Peter Nagy, Valentín Šefčík a zahraničný hosť z Poľska, obľúbený autor Pána Guľôčku, Wojciech Widłak.

Piatok na školách i v centre mesta

Do konceptu tretieho ročníka literárneho festivalu Zvedavé čítanie organizátori zahrnuli aj partnerské základné a materské školy. Riaditeľka krajskej knižnice informovala: „Do piatkového programu sa nám zapojili základné aj materské školy. Klasické besedy či zážitkové čítania nahradí originálny program, ktorý bude vďaka prínosu kreatívnych pedagógov a detí ušitý na mieru každému z hosťujúcich spisovateľov.“ Školy si pre hostí festivalu pripravili aj vlastné aktivity, kde môžu zapojiť autorov detskej literatúry do vzdelávacieho procesu, napríklad formou spoločného čítania, ale aj v iných, netradičných podobách. Podľa slov vedúcej odborných oddelení Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove Andrey Sivaničovej bude pripravený program pre knihovníkov a spisovateľov prekvapením: „Cieľom tohto netradičného konceptu je, aby sme my všetci na chvíľu opustili komfortnú zónu. Keďže hostia festivalu ani knihovníci program nepoznajú, budú musieť pred žiakmi improvizovať, čo môže spôsobiť veľa úsmevných, ale i podnetných momentov.“ Z hostí festivalu, spisovateľov a spisovateliek tvoriacich súčasnú detskú literatúru, sa môžu na chvíľu stať futbalové trénerky, modeli na výtvarnej výchove a podobne. Vybraní detskí autori sa počas obeda vyberú navštíviť aj partnerské materské škôlky, kde deťom osobne prečítajú pred spaním svoje príbehy. Prvý festivalový deň zakončí Autorský večer pre verejnosť, ktorý sa uskutoční v centre mesta na Hlavnej 139 v priestoroch Centra regionálnych dokumentov. „Svoj moderátorský debut si v piatok večer vyskúša Marka Staviarska, verejnosti známa ako spisovateľka, filmová producentka, scenáristka a šéfredaktorka detského časopisu Šikovníček. O príjemnú atmosféru sa v priebehu stretnutia postará speváčka Katarína Šimurka Feldeková v sprievode klaviristu Richarda Šimurku,“ doplnila Andrea Sivaničová.

 

Do knižnice za zážitkami

V sobotu 22. apríla si môžu zvedavé rodiny vyskúšať literárne dobrodružstvo v Detskej knižnici na Hlavnej 16 v Prešove. Víkendový program festivalu Zvedavé čítanie bude prebiehať od deviatej ráno približne do šiestej večer. Pestrý hlavný a sprievodný program bude orientovaný primárne na podporu čítania v rodinách. Iveta Hurná, riaditeľka Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava, zdôraznila: „Sobotný koncept je zážitkový aj vzdelávací. Má potenciál zaujať detského i dospelého čitateľa tak, aby si rodiny mohli spoločne užiť knihy, čítanie a knižnicu.“ Príbehy z obľúbených kníh Guľko Bombuľko či Rozprávky o psíčkovi a mačičke ožijú v sobotu vďaka bábkovým divadlám z Prešova a Košíc. Svoje zážitkové čítanie o hrdinoch predstaví publiku aj obľúbený Roman Sorger. Súčasťou programu bude interaktívna beseda o ekológii s Matejom Zámečníkom. Svoje poklady publiku predstaví Wojciech Widłak prostredníctvom jeho sympatického a dobrosrdečného Pána Guľôčku. „V Detskej knižnici Slniečko si budeme na Zvedavom čítaní tvoriť s ilustrátorkou Katarínou Ilkovičovou, hrať spoločenské hry, čítať s Bookvičkou alias Monikou Freml. Predstavíme si časopisy pre deti Slniečko i Šikovníček. Na mieste bude mať svoj stánok kníhkupectvo Artforum, vydavateľstvá OZ Slniečkovo a Dva v jednom. Niet pochýb, že deti v knižnici poteší aj prekvapí návšteva zvieratiek z košickej zoologickej záhrady,“ skompletizovala program riaditeľka krajskej knižnice.

Michaela Demková, Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava

Útvar metodickej, projektovej činnosti a špeciálnych služieb

051/7733009, metodika2@kniznica-poh.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore