Aktuality

Dni Ukrajiny 2023 v Košiciach

Napriek zložitej situácii na vojnou postihnutej Ukrajine pripravilo Združenie FEMAN v spolupráci s partnermi v poradí už 9. ročník podujatia „Dni Ukrajiny 2023“, ktoré sa uskutočnia v Košiciach od 21. do 28. septembra 2023. Ide o výnimočný medzinárodný projekt na Slovensku, zameraný na podporu rozvoja cezhraničnej spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskou republikou. Pre Slovensko, ako aj Európsku úniu, predstavuje Ukrajina naďalej, napriek vojnovej eskalácií napätia s RF, kľúčového partnera.

Tohtoročné Dni Ukrajiny slávnostne otvoria v Kasárňach/Kulturparku hudobné nástroje trombity v podaní skupiny HUCUĽI vo štvrtok 21.9. o 16:00 hod. a filmový festival dokumentárnych filmov o Ukrajine „Naše svety“ – FILM EURÓPA 2023.

V rôznorodej programovej ponuke ani tento rok nechýba beh v Mestskom parku „Veteránska míľa“ – odštartuje symbolicky 24.9. (o 10:00 hod.) ako pripomienka na 19 mesiacov trvajúci vojnový konflikt na Ukrajine.

Na priaznivcov tradičnej ukrajinskej gastronómie čaká prezentácia typického nealkoholického ukrajinského nápoja počas „Dňa kvasu“ (22.9. o 13:00 hod.), ako aj „MiniVeľtrh farmárskych výrobkov, vína, mäsových výrobkov“ (23.9. o 10:00 hod.) a o hodinu neskôr „Kulinária“ s ukrajinským borščom, pirohmi, holubkami a ďalšími špecialitami.

Pre návštevníkov 9. ročníka podujatia organizátori pripravili aj novinku – „Deň HUCUĽOV alebo JASIŇA v Košiciach“ (23.9. o 13:00 hod.). Ide o prezentáciu nevšednej a pestrej kultúry Hucuľov, ktorá vyvrcholí o 17:00 hod. samostatným „Koncertným programom HUCUĽOV“.

Neoddeliteľnou súčasťou v dlhoročnej skladbe programu Dní Ukrajiny je Svätá liturgia (23.9. o 9:00 hod. v Chráme Narodenia presvätej Bohorodičky), ako aj koncertný program Zboru KARPATY „Ctíme si svoje tradície a významné osobnosti“ (24.9. o 17:00 hod. v Historickej radnici) a dvojdňové Slovensko-ukrajinské fórum, ktoré sa v Kasárňach/Kulturparku začne 25.9. o 9:00 hod. s cieľom definovať aktuálne možnosti na rozvoj cezhraničnej spolupráce podnikateľských subjektov a samospráv s osobitným zreteľom na vojnou zničené územie susednej Ukrajiny.

Podľa Eduarda Buraša, riaditeľa Združenia FEMAN, ktoré počas svojej 23-ročnej existencie pripravilo všetky doterajšie ročníky podujatia, jeho hlavné posolstvo – spoznať lepšie nášho východného suseda a pomôcť mu v mimoriadne zložitej situácii – neoslabil ani bezmála dvojročný vojnový konflikt, práve naopak. Jeho slová potvrdila aj koordinátorka projektu na Ukrajine Natalia Bokuleva, ktorá našla so svojou rodinou prechodný domov v Košiciach a spolu s ďalšími ukrajinskými ženami s rovnakým osudom pomáhajú podľa svojich možností. Venujú sa ručným prácam a zhotovujú napr. vlnené ponožky pre bojujúcich mužov. Na tohtoročných Dňoch Ukrajiny budú za symbolickú cenu predávať aj ďalšie ručne zhotovené výrobky z vlny, aby mohli kúpiť novú priadzu na zhotovenie ďalších.

– rr –

Viac o programe: www.dniukrajiny.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore