Tlačové správy

Východoslovenská galéria otvára nový rok fotografickou výstavou OMAMA: Cesta von z generačnej chudoby

  • Vernisáž: 17. 1. 2024 o 17.00
  • Trvanie výstavy: 18. 1. 2024 – 18. 2. 2024
  • Autor fotografií: Martin Šveda
  • Miesto: Alžbetina 22, Košice

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pozýva na vernisáž výstavy OMAMA: Cesta von z generačnej chudoby, ktorá sa uskutoční 17. januára 2024 o 17:00 hodine vo Východoslovenskej galérii na Alžbetinej 22 v Košiciach.

Deti ohrozené generačnou chudobou

Na Slovensku čelí extrémnej generačnej chudobe približne 2500 detí ročne, ktoré vyrastajú v izolovaných komunitách. Rodičia týchto detí často nedokážu zabezpečiť adekvátnu prípravu na školu a zaručiť im dôstojnú budúcnosť. Občianske združenie Cesta von sa v projekte Omama zameriava na riešenie toxického stresu v detskom vývoji a neschopnosti vymaniť sa z dlhov v neskoršom živote. Tieto problémy sa spájajú s extrémnou generačnou chudobou v marginalizovaných komunitách na Slovensku.

Práca omamy pri rozvoji detí

Starostlivo vybrané a vyškolené zamestnané ženy, označované ako omamy, navštevujú rodiny raz týždenne v domácich prostrediach, poskytujú podporu rodičom a pomáhajú rozvíjať schopnosti detí. Cieľom programu je poskytnúť deťom stabilné základy pre úspešný život a prispieť k ich budúcemu rozvoju.

Podpora zamestnanosti žien zo znevýhodnených komunít

Program Omama nielenže posilňuje rozvoj detí, ale zároveň prispieva k postaveniu rómskych žien prostredníctvom ich vzdelávania a zamestnávania. Aktuálne je do programu zapojených viac ako 550 detí s ich rodičmi, 26 omám v 20 chudobných komunitách na strednom a východnom Slovensku, 18 mentorov podporujúcich omamy a 20 odborníkov na rozvoj v ranom detstve.

Autor výstavy Martin Šveda je vedecký pracovník SAV, geograf a fotograf, ktorý pozná Slovensko ako málokto. Prešiel a nafotil niekoľko východoslovenských osád, v ktorých pôsobia omamy zo združenia Cesta von.

Pre viac informácií kontaktujte:

Soňa Stano Jambrichová
PR amarketingová manažérka Východoslovenskej galérie
Email: jambrichova@vsg.sk

Tel: +421 905 318 003

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore