Spravodajstvo

V.MIKA: Zvýšenie poplatkov o 20 percent umožní ponúknuť novú programovú službu

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov o približne 20 percent, teda asi na šesť eur mesačne, umožní Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) ponúknuť na budúci rok verejnosti novú programovú službu. Po dnešnom rokovaní mediálneho výboru parlamentu, ktorý vzal na vedomie Správu o činnosti RTVS a Rady RTVS za prvý polrok 2012, to pre TASR povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Riaditeľ RTVS nepredpokladá, že by suma poplatku v prípade zvýšenia prevýšila šesť eur. „Dá sa hovoriť o tom, či to bude táto suma alebo nižšia. Vyššiu nepredpokladám. Máme z hľadiska financovania prepočítané asi dva-tri scenáre,“ dodal. „Táto téma je veľmi citlivá. Ak sa nepodarí presvedčiť na jednej strane politikov, ale najmä verejnosť, že to má zmysel, tak je chyba aj na našej strane,“ vyhlásil Mika. Pripomenul, že koncesionárske poplatky neboli valorizované už desaťročie, zato napríklad príjmy z reklamy klesli v dôsledku zákonných obmedzení v priebehu niekoľkých rokov na desatinu.

Sme schopní pripraviť jasnú argumentáciu, prečo zvýšenie poplatkov niečo prinesie. Nakoniec, dovolím si povedať, že bude jasný rozdiel medzi fungovaním privátnych televízií a verejnoprávnej televízie. Nevysielame takmer žiadnu reklamu a program bude zásadne iný, to som ochotný zobrať ako osobný záväzok,“ zdôraznil Mika. Konkrétne zmeny očakáva čiastočne už v tomto, ale najmä v budúcom roku.

Mika už koncom augusta avizoval, že chce využiť predloženie novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do parlamentu na presadenie zvýšenia koncesionárskych poplatkov.

Novelu zákona, ktorej cieľom je zachovanie súčasnej úrovne úhrad, schválila vláda 22. augusta a poslanci ju prerokujú na začínajúcej schôdzi parlamentu. V súčasnosti platná legislatíva predpokladá, že financovanie RTVS sa od 1. januára 2013 zmení. Podľa nej by sa malo médium financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti doterajší systém financovania verejnoprávneho vysielateľa.

zdroj: TASR

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore