Tlačové správy

Obrázky z prvorepublikových Košíc: hotely, reštaurácie a obchody 1918 – 1938

Východoslovenské múzeum v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja vydalo pre svojich návštevníkov a záujemcov ďalšiu zo série úspešných publikácií Obrázky z prvorepublikových Košíc. V piatom pokračovaní sa autori zamerali na košické hotely, reštaurácie, bary a obchody.

Čitatelia sa v publikácii dozvedia zaujímavé informácie o gastronomickom sektore a rôznych druhoch firiem a obchodov, ktoré fungovali v Košiciach v rokoch 1918 – 1938. Táto téma je pre čitateľov atraktívna, pretože im históriu približuje viac z pohľadu každodenného života človeka a môžu si tak spraviť predstavu o úrovni ubytovania, poskytovaných služieb a ponuke tovarov pred 80 – 100 rokmi a porovnať to napríklad so súčasnosťou.

V hoteloch sa často konali slávnostné akadémie, plesy, večierky, politické mítingy a pod. Hotely Schalkház, Europa, Bankov a neskôr Palace reprezentovali najluxusnejšie a najmodernejšie ubytovanie v meste. Pohostinské zariadenia boli miestom stretávania sa ľudí s cieľom zábavy a oddychu, umeleckého zážitku alebo jednoducho „len“ pre diskusiu. Táto oblasť života bola zároveň úzko spätá s turistickým ruchom a postavením mesta ako metropoly východného Slovenska. V Košiciach fungovali v medzivojnovom období stovky známych firiem a obchodníkov. Kapitola, ktorá sa im venuje, obsahuje výber obchodov podľa druhu predávaného tovaru: móda, obuv a odevné doplnky, potraviny a koloniálny tovar, nábytok, elektropredajne, kníhkupectvá, zlatníctva, hodinárstva a pod. Reprodukcie zbierok ponúkajú pohľady na budovy obchodov, výklady, interiéry a predajné miesta.

Prostredníctvom fotografií, pohľadníc a historickej tlače zo zbierok Východoslovenského múzea získajú čitatelia vizuálnu predstavu o týchto dvoch témach. Dobové články, citácie a inzeráty vhodne dopĺňajú obrázky a umožňujú vytvoriť si prehľad o cenách, službách, ale aj spôsobe reklamy v novinách a časopisoch. Pevne veríme, že tento v poradí 5. diel série publikácií Obrázky z prvorepublikových Košíc si rovnako, ako tie predchádzajúce, nájde svojich čitateľov a pomôže doplniť čitateľovi predstavu o živote v medzivojnových Košiciach.

Publikáciu Obrázky z prvorepublikových Košíc: hotely, reštaurácie a obchody predstavia verejnosti jej autori Dana Kušnírová a Dušan Béreš 13. marca 2024 o 16:00 v Historickej účelovej budove Východoslovenského múzea v Košiciach na Námestí Maratónu mieru 2.

Mgr. Katarína Strojná, hovorkyňa predsedu KSK

katarina.strojna@vucke.sk

+421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore