Tlačové správy

Výstava k storočnici, burza, bonus pre ženy – Týždeň slovenských knižníc v knižnici Jána Bocatia

Počas Týždňa slovenských knižníc, ktorý štartuje 4. marca a potrvá do 8. marca, pozýva Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) na rad zaujímavých podujatí. Počas celého týždňa ponúka knižnica, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, zápisné za polovicu. Návštevníci sa môžu tešiť na výstavu plagátov inšpirovaných stým jubileom knižnice, literárnu besedu so známymi autorkami Michalou Ries a Kristínou Ježovičovou, burzu kníh a špeciálny bonus pre ženy a dievčatá počas Medzinárodného dňa žien.

Zľavnené zápisné platí pre nových, no aj registrovaných čitateľov knižnice, ktorí si prídu obnoviť členstvo.

V utorok 4. marca sa budú v knižnici čítať „živé knihy“, ktoré stelesnia ľudia so zaujímavými osudmi. Do knižnice Jána Bocatia prídu rozpovedať svoj životný príbeh cudzinci, ktorým sa Slovensko stalo druhým domovom. Podujatie knižnica pripravila v spolupráci s o.z. Mareena. Osudy živých „kníh“ spája téma hľadania prijatia a tolerancie, čo je aj ústredným mottom podujatia. Poslucháčmi budú študenti stredných škôl, ktorí dostanú možnosť bližšie spoznať životné osudy a kultúru ľudí z rôznych krajín, ktorí sa rozhodli žiť na Slovensku.

Veľký výber knižných titulov bude k dispozícií počas burzy kníh, ktorá bude 4. marca od 14:00 do 18:00 v čitárni centrálnej knižnice VKJB na Hviezdoslavovej 5. 

Rok českej hudby si knižnica pripomenie hudobno-literárnym popoludním, venovaným životu a tvorbe velikána českej hudobnej histórie Bedřicha Smetanu. Podujatie spojené s hudobnými ukážkami bude 4. marca o 16:30 v salóniku hudobného oddelenia VKJB na Hlavnej 48.

V stredu 6. marca sa bude v centrálnej knižnici VKJB na Hviezdoslavovej 5 čítať z dobovej tlače. Výber článkov z historických novín, ktoré má vo fonde regionálne oddelenie knižnice, bude reflektovať 100. výročie vzniku Verejnej knižnice Jána Bocatia. Čítačka bude súčasťou  celoslovenského podujatia knižníc s názvom Je nás počuť, nad ktorým prevzala záštitu prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Výročiu knižnice je venovaná aj výstava jubilejných plagátov s názvom 100. rokov VKJB.  Sprístupnená bude 6. marca o 16:30 v centrálnej knižnici VKJB na Hviezdoslavovej 5. Diela vznikli ako tematické zadanie ročníkových prác študentov Ateliéru Vizuálnej komunikácie Katedry dizajnu Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Mladí umelci prostredníctvom média plagátu reagovali na bohaté aktivity knižnice, ktorá sa stala vyhľadávaným centrom vzdelávania a kultúry. Otvorenie výstavy bude spojené s vyhlásením víťazného výročného sloganu, čomu predchádzala verejná súťaž.  Knižnica tiež vyhlási ďalšiu súťaž zameranú na vytvorenie novej vizuálnej identity knižnice. Výstavu si záujemcovia  budú môcť pozrieť do 9. apríla.

Inšpirujúce kreatívne nápady predstaví neformálna skupina Terasanky na výstave textilných doplnkov Patchwork. Sprístupnená bude vo štvrtok 7. marca o 16:00 v pobočke VKJB na Terase na Triede SNP 48/A. Výstava potrvá do 7. mája.

Beseda z cyklu 1+1 s obľúbenými súčasnými spisovateľkami Michalou Ries a Kristínou Ježovičovou bude 7. marca o 17:00 v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5. Michala Ries je autorkou siedmich románov. Z jej pera je aj kniha Iveta, ktorá vznikla na námet rovnomenného televízneho seriálu. Kristína Ježovičová je autorkou viacerých čitateľsky úspešných knižných titulov pre dospelých i mládež .

Všetkým ženám a dievčatám, ktoré prídu do knižnice Jána Bocatia 8. marca počas Medzinárodného dňa žien, knižnica odpustí sankčné poplatky za knihy vrátené po termíne. Bonus môžu využiť čitateľky v centrálnej knižnici, na  regionálnom a hudobnom oddelení na Hlavnej 48 a pobočkách knižnice na sídliskách Terasa, KVP, Furča, Nad jazerom a Šaci.

Kontaktná osoba:

Mgr. Alena Zavocka

manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí VKJB

zavocka@vkjb.sk  tel.: 62 232 31, 62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore