Tlačové správy

Vyhľadávajme situácie, v ktorých existuje dôvod na úsmev – výstava karikatúr na tému COVID-19

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom a Galériou kresleného humoru Nové Mesto nad Váhom pripravili výstavu originálnych prác slovenských a českých karikaturistov pod názvom Život náš covidový. Vernisáž sa uskutoční 15.4.2024 o 17:00 hod. v priestoroch knižnice.

Smiech. Pôsobí ako obrana proti záťažovým udalostiam. Na jeho blahodarné účinky nesmieme zabúdať. Musíme mať na zreteli, že práve smiech je bojovníkom voči stresu, hnevu, úzkosti, depresii. Je starší ako samotná reč človeka a je prirodzenou súčasťou nášho života. Smiechom sa zvyšuje sebadôvera. Vďaka nemu dokážeme vnímať naše problémy aj z inej perspektívy a s väčším nadhľadom.

Všetko sa to začalo tvorbou prvých kresieb v školských laviciach, kde som parodoval svojich spolužiakov a samozrejme tiež učiteľov,“ prezradil o sebe Roman Sika, karikaturista, ilustrátor, grafik. „Postupne sa to začalo nabaľovať, až som zrazu mal plnú zásuvku. Niečo som poslal do redakcií a keď mi uverejnili prvú kresbu (bolo to v časopise STOP), tak zrazu si človek uvedomil, že aký je to nádherný pocit vidieť svoju kresbu medzi ostrieľanými kozákmi. Kreslený vtip musí osloviť svojím nápadom a kresbou. Darmo sa budem hrdiť, ak bude kresba technicky dokonalá, ale bez nápadu a opačne – dobrý nápad, ale neoslovujúca kresba,“ dodal karikaturista Sika.

Výstavu poskytli pracovníci MsKS Nové Mesto nad Váhom. „Teším sa, že sme sa v čase uzatvorených hraníc a izolácie touto výstavou prepojili s českými karikaturistami a mohli sme tak priniesť v ťažkých mesiacoch úsmev mnohým ľuďom,“ rozhovorila sa Mária Volárová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska. „Výstava mala úspech v niekoľkých mestách Slovenska a teší ma, že aj po rokoch stále rezonuje a dnes prepája Nové Mesto nad Váhom s Rožňavou a naše dve kultúrne inštitúcie. Ďakujeme za túto možnosť,“ dodalaVolárová.

Smiech pôsobí pozitívne  na celé telo aj dušu. A preto nikdy nie je na škodu pohybovať sa vo veselej spoločnosti, prečítať si vtipnú knihu alebo si pozrieť dobrú komédiu, či výstavu. Príďte si zaspomínať na časy nie tak minulé a nie tak ľahké, koronové. Prostredníctvom skvelých karikaturistov v priestoroch  Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č.3 sa 15.4.2024 o 17:00 hod. uskutoční vernisáž výstavy na tému koronavírusu Život náš covidový. Verejnosti bude prístupná v rámci výpožičných hodín knižnice od 15. apríla 2024 do 24. mája  2024. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

www.kniznica-rv.sk, kniznica@kniznica-rv.sk

Tel.: 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj: https://www.psycholog-ke.sk/–13-225-smiech-dokaze-liecit

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore