Tlačové správy

Miroslav Potoma – Výber z tvorby

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva milovníkov insitného umenia na výstavu „Miroslav Potoma – Výber z tvorby“, ktorá sa uskutoční od 25. októbra  2012 do 2. decembra 2012 vo výstavných priestoroch AMBIT na poschodí  trebišovského kaštieľa.

Miroslav Potoma  sa narodil v roku 1962. Žije a tvorí v Stročíne, okres Svidník, kde už ako školák navštevuje výtvarné krúžky a zúčastňuje sa rôznych výtvarných súťaží. Na umeleckú priemyslovku sa nedostal a tak po ukončení inej strednej školy ostáva pracovať v Košiciach. V roku 1986 sa vracia do rodnej dediny, kde znova začína tvoriť a zapájať sa do kulturného života nielen vo svojej obci.

Krásy prírody svojho rodného kraja prezentuje v krajinárskej tvorbe. Využíva na to rôzne výtvarné techniky ako napr. kresby, pastely, olejomaľby aj linoryty a zúčastňuje sa od okresných, cez krajské, až po celoslovenské výstavy VÝTVARNÉHO SPEKTRA usporiadané NOC, kde získava aj niekoľko ocenení.

V posledných rokoch jeho výtvarné snaženie inklinuje hlavne k insitnému umeniu, kde oživuje spomienky na detstvo, dedinu, každodenný život v nej, ale aj čaro významných zvykov, tradícií a sviatkov. Maľuje na plátno, sololit, sklo a drevo. Umelecké diela insitného majstra oslovili aj krajanov žijúcich v USA, kde jeho obrázky zdobia titulné stránky krajanských časopisov.

V roku 2009 sa zúčastnil na 5. ročníku celosvetového festivalu insitného umenia vo Francúzskom VERNEVIL SUR AVRE, kde ako jediný Slovák reprezentuje Slovensko medzi 140timi umelcami z celého sveta a tvorí priamo v rámci diania festivalu. V roku 2010 sa zapája do Bienále insitného umenia a art brut Poľsko – Slovenského pohraničia Edwarda SUTORA poriadaného Združením Euroregión “Tatry” v Nowom Targu, kde za svoje maľby /svoju tvorbu/ získava 1. cenu a je uznaný za charakteristického maliara slovenského prúdu insitného umenia.

Miroslav Potoma je členom výtvarných klubov vo Svidníku, Stropkove a Detvianskej umeleckej kolónie v DETVE. Svoju tvorbu okrem Slovenska vystavoval aj v Čechách, Poľsku, Nemecku a Francúzsku. Maľovanie je pre neho koníčkom, sviatkom a oddychom.

Kontakt:        Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Tel. :               056/6722234 e-mail:            trebisov.muzeum@vucke.sk

                        muzeumlektorky@gmail.com

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore