Klub mladých novinárov

Na druhom brehu

Zatiaľ, hádam najúspešnejšia diskusia zo série Off Record bola na tému: Prečo som skončil so žurnalistikou. Hosťami moderátora Petra Cypricha boli nezávislá poslankyňa a členka Novej väčšiny, Jana Žitňanská a bývalý šéfredaktor Trendu, hovorca ex-premiérky Ivety Radičovej, Rado Baťo.

Obaja študovali žurnalistiku na Univerzite Komenského, obaja boli úspešnými novinármi, obaja sa rozhodli so žurnalistikou skončiť a obaja viac, či menej, vstúpili do politiky. Jana Žitňanská ako svoje dôvody uviedla, že nechcela byť ticho a nečinne sa prizerať na to, čo sa na Slovensku deje. Na otázku, či práve to nie je práca novinára, odpovedala: „Poznajúc našich politikov, som si povedala, že radšej budem ovplyvňovať politiku priamo.

Rado Baťo priznal, že ponuky aktívne vstúpiť do politiky od rôznych pravicových strán odmietol. Ponuku robiť hovorcu Ivety Radičovej prijal po tom, ako bolo jasné, že sa bude vyjadrovať za prvú slovenskú premiérku. „Definitívne sme sa dohodli na Pohode 2010. V pondelok som už mal letieť do Bruselu,“ okomentoval svoj rýchly prestup.

Objektívny komentár je hovadina

Formula „objektívne a vyvážené spravodajstvo“ je akoby synonymum kvalitnej žurnalistiky. Jana Žitňanská pracovala pre TV Markíza počas mečiarizmu a priznala, že „robili veci, ktoré neboli až také pekné.“ Doteraz je však presvedčená, že vtedy to bol najlepší spôsob, akým mohli prispieť k pádu Mečiara. Podľa nej to stálo aj za prepichnuté pneumatiky, či zastrašovanie, ktorým si ako novinári museli prejsť.

Na rozdiel od spravodajstva, v komentároch sa istá subjektivita podložená faktami a argumentmi dokonca očakáva. Rado Baťo ešte ako šéfredaktor Trendu nešetril nielen SMER – SD, ale aj ich voličov. Tým dal v jednom zo svojich úvodníkov najavo, čo si o nich myslí. „Ja som zástancom normálnej, subjektívnej komentátorskej žurnalistiky. Je to tak zaujímavejšie,“ priznal.

Cesta späť?

Odchody z novinárskej profesie môžu vyzerať lákavo. Nad tým, či sa dá do tejto profesie vrátiť, sa Jana Žitňanská ešte nikdy nezamýšľala. „Asi by som ani nechcela,“ pripustila nakoniec. Rado Baťo bol vo svojich vyhláseniach ešte tvrdší. „V živote by mi ani nič také nenapadlo spraviť,“ tvrdí. Na druhej strane pripúšťa, že mu chýba adrenalín, ktorý ako hovorca premiérky zažíval.

Jana Žitňanská študovala žurnalistiku na Univerzite Komenského, neskôr aj vo Francúzsku, kde pracovala pre niekoľko televíznych aj rozhlasových staníc. Na Slovensku pracovala pre TV Markíza, Rádio Twist, STV a bola členkou Rady pre vysielanie a retransmisiu. Do KDH ju zavolal Daniel Lipšic. Nedávno spoločne vystúpili zo strany a založili vlastnú – Nová väčšina.

Rado Baťo skončil so žurnalistikou už počas vysokej školy, keď počas štvrtého ročníka uprednostil prácu pre média. Začínal v Hospodárskych novinách, bol pri zakladaní súkromnej tlačovej agentúry SITA, neskôr riadil ekonomické spravodajstvo v denníku Pravda. Ako dvadsaťsedem ročný sa stal šéfredaktorom týždenníka Trend. Vo februári 2010 prešiel do SME ako komentátor, o pol roka sa stal hovorcom Ivety Radičovej. Momentálne je country managerom siete Piano na Slovensku.

Viac sa dozviete na diskusieoffrecord.sk.

text: Lucia Vitteková

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Na našej stránke ma najviac prekvapuje nezáujem kohokoľvek o vyjadrenie svojho názoru. Aj vo vyššie uvedených výpovediach odzneli mnohé kontroverzné vyjadrenia – nijaká reakcia…? To sme už naozaj mŕtvi?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore