Klub firemných a regionálnych médií

Regionálni novinári navštívili Levoču

Novinári z firemných a regionálnych médií sa stretávajú každý rok vždy v inom kúte Slovenska. Tradícia stretnutí pretrváva už úctyhodných 40 rokov. Jubilejné stretnutie sme si tento rok naplánovali v Levoči, prežili sme tam tri krásne dni, videli veľa zaujímavostí a načerpali námety pre svoju tvorbu. Stalo sa tak aj vďaka Gabriele Rerkovej, ktorá nám na domácej pôde podala pomocnú ruku pri zabezpečení programu stretnutia.

DSC_6465

S veľkým záujmom naše kroky smerovali do Slovenskej knižnice pre nevidiacich (SKN) Mateja Hrebendu, kde G. Rerková pracuje ako vedúca redakcie a tak nám sprostredkovala návštevu jediného a jedinečného celonárodného knižnično-informačného centra pre zrakovo znevýhodnených občanov na Slovensku. Poslaním slepeckej redakcie je poskytovať aktuálne informácie nevidiacim a slabozrakým občanom Slovenska prostredníctvom 18 časopisov, ktoré vychádzajú v Braillovom písme, vo zvuku, v čiernotlači a v elektronickej podobe s rôznou periodicitou. SKN spracováva dokumenty (knihy, učebnice, časopisy a pod.) do foriem prístupným vnímaniu nevidiacich a slabozrakých. Od roku 2007 majú klienti SKN k dispozícii on-line digitálnu knižnicu, v ktorej každoročne pribúda asi 500 nových zvukových kníh a časopisov. Mali sme možnosť vidieť zvukové štúdiá vybavené špičkovou technikou, tlačiarenský stroj Braillo 440 SW, ktorý umožňuje tlačiť knihy, časopisy a učebnice v Braillovom písme.

DSC_6414

Počas našich stretnutí nikdy neobídeme ani radnicu. Na pôde mestského úradu nás v Levoči privítal primátor Miroslav Vilkovský. Porozprával nám o súčasnej situácii v meste, kde žije takmer 15 tisíc obyvateľov. Zhodnotil priebeh prvej etapy rekonštrukcie námestia, ktorá by mala byť ukončená do októbra t.r., odpovedal aj na otázky týkajúce sa zamestnanosti, ktorú by malo znížiť otvorenie Hnedej priemyselnej zóny Juh, kde by do roku 2018 malo nájsť prácu asi 500 ľudí. Podľa slov primátora, návštevnosť mesta po tom, ako bolo v roku 2009 zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO, sa zvýšila asi o 20 percent, na druhej strane, zvýšený prílev financií na rekonštrukciu pamiatok zatiaľ mesto nepocítilo. Najvzácnejšiu pamiatku v Levoči – hlavný oltár, dielo Majstra Pavla v kostole sv. Jakuba, sme nemohli vidieť, pretože v súčasnosti prebieha rekonštrukcia tohto unikátneho diela. Navštívili sme však ďalší skvost regiónu – národnú kultúrnu pamiatku Spišský hrad. Táto letná sezóna bude pre jeho pracovníkov výnimočná, pretože Spišský hrad a okolie si pripomína 20. výročie zápisu do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Oslavy vyvrcholia medzinárodným festivalom SúHRADnice druhý augustový víkend. V centre Levoče sme navštívili Danušu Meckovú, ktorá sa venuje ručnej výrobe ozdobných sviečok z parafínu.

DSC_6584

Každoročne nesmie chýbať na stretnutí súťaž o titul Novinár/Novinárka roka. Jej priebeh majú pod palcom už tradične naši traja vzácni hostia – Andrej Tušer, Ján Sand a Jozef Vatrál. Šesticu odvážnych súťažiach potrápili vedomostným testom, v ktorom najlepšie obstála Katarína Čižmáriková z Košíc. Odmenou pre všetkých bola sladká torta na počesť 40. ročníka. Sviečky sme síce nesfukovali, ale oprašovali sme spomienky. Najmä tí, ktorí stáli pri zrode tradície stretávania sa nášho klubu. Andrej Tušer, (v roku 1973 predseda Komisie pre podnikovú tlač pri SZN), vtedy v týždenníku Banskobystrický Stavbár pri prvom stretnutí napísal: “Kladieme základný kameň pre novú tradíciu, schádzame sa na I. celoslovenskom stretnutí redaktorov podnikovej tlače. Iniciatíva Komisie pre podnikovú tlač pri SZN nadobúda konkrétnu podobu.“ Je úžasné, že po 40 rokoch táto tradícia pretrvala a mnohí účastníci prvého stretnutia boli aj na tom štyridsiatom. Z pôvodného Klubu podnikových médií je dnes Klub firemných a regionálnych médií pod vedením Moniky Nemčekovej. Aj jej zásluhou sa podarilo stretnutia udržať a zachovať tradíciu, ktorú nám mnohí závidia. V Levoči sme vyjadrili odhodlanie pokračovať v tejto tradícii aj naďalej, a tak sme sa rozchádzali s prísľubom stretnúť sa aj o rok.

Vanda Prandorfyová

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore