Tlačové správy

Talenty na Zlatej Idke

Hudobné, spevácke, výtvarné i moderátorské talenty zo Slovenska, Česka a Poľska sa opäť zišli na Zlatej Idke vďaka občianskemu združeniu Soroptimist club Košice, ktoré zorganizovalo už jubilejný, desiaty Medzinárodný letný tábor pre umelecky nadané deti. Šancu rozvíjať svoj talent pod vedením skúsených lektorov dostalo 21 detí vo veku 7-16 rokov. Košické soroptimistky tak, ako  každý rok, umožnili pobyt aj nadaným deťom z  patronátnej ZŠ na Krosnianskej ulici 4 v Košiciach a tentoraz aj zo Spoločnosti Úsmev ako dar.

Poslaním nášho tábora nie je len prehlbovanie zručností a talentu detí, ale aj ich zoznámenie sa s kultúrou iných krajín a možnosť spoznať náš región i mesto Košice. Na utorok (12.8.) sme pre ne pripravili celodenný výlet – najprv navštívime Medzilaborce a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, podvečer si spolu pozrieme centrum Košíc,“  povedala prezidentka košického Soroptimistklubu JUDr. Mária Olšavská.

Tábor zakaždým vyvrcholí záverečným predstavením, ktoré pripravia mladí umelci od scenára, cez namaľovanie kulís, vytvoria táborový orchester a nacvičia dokonca aj vlastné  skladby a tanečné kreácie. Vlani boli ústrednou témou Košice a ich história až po udelenie titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Tento rok skupina lektorov pod vedením PhDr. Kláry Samuelisovej, ktorá sa celý život venuje výchove mladých výtvarníkov, nacvičí s mladými umelcami pásmo o talentoch na Zlatej Idke. S nácvikom začali hneď po príchode pod vedením herečky Ľuby Blaškovičovej, autorky pôvodného projektu letného tábora pre umelecky nadané deti a zakladajúcej členky klubu. Ako povedala, príbeh Zlatá Idka má talent, bude o hľadaní toho, čo je pre život skutočne dôležité. „Život nie je o stylingu, ale kto má talent, lásku, priateľov, ten môže byť šťastný.“

Výsledok svojej týždňovej práce predvedú na záverečnom večere rodičom a členom košických spoločenských klubov v sobotu podvečer 16. augusta.

Soroptimist International (SI) je nezisková, apolitická, mimovládna organizácia žien, ktorej hlavnými cieľmi je pomáhať a zvyšovať úroveň žien v profesijnom a súkromnom živote, realizovať a podporovať mierové, humanitné a charitatívne projekty na celom svete. Vznikla  v kalifornskom Ocklande (USA) v roku 1921, o dva roky neskôr už aj v Európe.

Soroptimist club je jedna veľká rodina a jej členkami sú profesijne úspešné ženy, napr. Margaret Thatcher, kráľovná Beatrix, Dorothy Kissinger a iné. SI má vo svete vysoký kredit a zastúpenie aj v UNESCO.

Na Slovensku bol prvý klub založený v júni 1995 v Bratislave, v roku 2001 nasledovala Žilina. Oficiálne prijatie (tzv. charter) členiek košického klubu do celosvetovej organizácie sa konalo 4. októbra  2003. Tento klub pomáha a podporuje ženy, deti, realizuje charitatívne projekty, má záštitu nad ZŠ Krosnianska 4 v Košiciach, kde sa venujú alternatívnemu vzdelávaniu všeobecne intelektovo nadaných detí, atď.

Spracovala:

Katarína Čižmáriková, členka Soroptimistklubu Košice          0905 566 216

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore