Tlačové správy

Úradná mašinéria posiela Adamka do detského domova

Dňa 11.12.2014 – štvrtok o 13.00 hodine sa v miestnosti č. 29 – prvé poschodie Okresného súdu Čadca, ul. 17. novembra č. 1256, uskutoční pojednávanie vo veci návrhu na ústavnú starostlivosť pre maloletého Adamka Nemčáka z dôvodu, že prešla najmenej trojmesačná lehota od vydania predbežného opatrenia a súd bol povinný takéto konanie uskutočniť.

Otec Jozef Nemčák nás informoval, že 10 ročný Adamko mu bol úradnou mašinériou odobratý z bytu bez prítomnosti otca, bez súdneho rozhodnutia a riadneho prešetrenia dňa 26.8.2014. Tvrdí, že uznesenie o predbežnom opatrení súd vydal až 27.8.2014. Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v SR upozorňuje, že prípad maloletého Adamka nie je prvým, keď bol osamelý rodič štátnou mašinériou atakovaný bez náležitého prešetrenia. Poukazujeme na množiace sa prípady zle zvoleného postupu úradníkov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ako aj sudcov okresných súdov, kedy sa rodič nedozvie, že prebieha súdne konanie o obmedzení jeho rodičovských práv. Hovoríme o odoberaní detí z bežne fungujúcich rodín bez riadneho preskúmania, len na základe telefonátu dieťaťa v afekte na „krízovú“ linku zriadenú mimo kompetenciu štátnej, sociálno-právnej ochrany a kurately alebo bez overenia podnetu inej osoby na údajné týranie tak, ako sa to udialo v roku 2013 v Košiciach, Žiline a Bratislave. Následné umiestnenie maloletého dieťaťa do krízového strediska je celoživotnou traumou pre dieťa i rodiča. Upozorňujeme, že sa jedná o kupčenie s tými najzraniteľnejšími – deťmi, čo je neospravedlniteľným pohŕdaním najcitlivejšími sociálnymi vzťahmi medzi rodičmi a deťmi, preto je zodpovednosť štátnych orgánov mimoriadne vysoká.

Podľa Asociácie je uvedený postup v rozpore s prísnymi postupmi v trestnom konaní, kde štát striktne dbá na práva vyšetrovaných, napr. ak sa jedná o odpočúvanie alebo nasadenie agenta-provokatéra, ale v prípade rodičov tieto práva absolútne
ignoruje. Asociácia kritizuje obchodné nastavenie financovania detských krízových centier, u ktorých si úrad práce alebo vyšší územný celok objednávajú počet miest stanovený na základe potreby predchádzajúceho roka. Takýto ukazovateľ je neprimeraný a povzbudzuje úrad práce k neodôvodnenému napĺňaniu kapacít krízových centier. Za jedno miesto obsadené dieťaťom odňatým rodičovi predbežným opatrením súdu zaplatí úrad práce registrovanému krízovému centru až 12.000 eur ročne. Naproti tomu stojí samosprávu jedno miesto pre dieťa dobrovoľne rodičmi
odovzdané takémuto zariadeniu sociálno-právnej ochrany zhruba iba polovicu tejto sumy. Pýtame sa, čím sú potreby týchto detí rozdielne? Celkový príjem krízového centra Náruč dosiahol v roku 2013 sumu 403.820 eur, pričom počet tam umiestnených osôb – detí bol iba 42 a 2 dospelé osoby – matky. Bližšie nešpecifikovaným poradenstvom prešlo v Náruči v roku 2013 – 500 osôb (Zdroj: výročná správa za rok 2013 v prílohe alebo na webadrese: http://naruc.sk/o-nas/stanovy/). Kuratela príslušného úradu práce a Náruč sa pritom vôbec nezaoberajú permanentne zanedbávanými a týranými deťmi, ktoré majú trvalý pobyt ohlásený na obecných úradoch a žijú teda v tzv. osadách.

Kontakty:
• otec – Jozef Nemčák, telefón: 0944 734 527
• právny zástupca otca – JUDr. Dušan Chlapík, telefón: 0903 514 562,
e-mail: kancelaria@chlapik.eu
• APSSSR, telefón: 0944 171 806

zdroj: Asociácia prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore