Tlačové správy

Rozpočet Európskej únie 2015

Hlavnou témou tlačovej konferencie, ktorú zorganizovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu v SR v spolupráci so Slovenským syndikátom novinárov vo svojich priestoroch v Bratislave, bol rozpočet Európskej únie na rok 2015. Konferencia sa konala za účasti poslancov Európskeho parlamentu Ivana Štefanca (EPP), Vladimíra Maňku (S&D) a Richarda Sulíka (EKR).

Na úvod Robert Hajšel, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v SR vysvetlil procedurálnu stránku prijímania rozpočtu EU. Teraz prebieha proces schvaľovania rozpočtu na rok 2015 a tiež navýšenie rozpočtu na rok 2014. Rozpočet sa bude v Európskom parlamente schvaľovať v stredu 17. decembra. Ak sa do konca roka rozpočet nepodarí schváliť, nastúpi rozpočtové provizórium. V tomto prípade sa bude môcť každý mesiac čerpať len 1/12 výdavkov z minuloročného rozpočtu EÚ.

Rozpočet EÚ sa prijíma v dvoch sumách – záväzky a platby. Členským štátom ide najmä o platby, pretože to sú sumy, ktoré nakoniec idú do EÚ. Záväzky predstavujú sumu peňazí, ktoré sú alokované na politiky, ktoré boli schválené v Európskom parlamente. V návrhu rozpočtu na rok 2015 je rozdiel medzi platbami a záväzkami (deficit) viac ako 4 miliardy eur. Rozpočet EÚ predstavuje asi 1 % z HDP EÚ, čo sú asi 2 % z verejných výdavkov jednotlivých štátov EÚ.

Vladimír Maňka, člen rozpočtového výboru Európskeho parlamentu, upozornil na riziká vyplývajúce z rozpočtového provizória. Rokovanie medzi Radou EU a Európskym parlamentom pri príprave rozpočtu podľa neho komplikovali nahromadené nepreplatené faktúry vo výške takmer 30 miliárd eur. Do budúcnosti navrhuje úplne zmeniť financovanie rozpočtu, aby príspevky nezáviseli od dobrej vôle štátov EÚ. Príjem do rozpočtu EÚ by podľa neho nemal byť závislý na aktuálnej ekonomicko-politickej situácii v jednotlivých štátoch. Podporuje tzv. Junckerov investičný balíček – návrh Komisie zmobilizovať 315 mld. eur na podporu rastu zamestnanosti a konkurencieschopnosti. Jeho prínos v podobe 15 násobného multiplikačného efektu vidí ako reálny.

Ivana Štefanec: „Prvé kolo zmierovacieho procesu pri príprave rozpočtu na rok 2015 medzi vyjednávačmi EP a Rady EÚ nebolo úspešné, verím však, že rozpočet bude na budúci týždeň schválený a že Rada EÚ, Komisia EÚ aj Európsky parlament sa k  návrhu rozpočtu vyjadria kladne.“ Považuje za dobré, že Európsky parlament dosiahol zvýšenie výdavkov na vedu a výskum a na rozvoj malého a stredného podnikania. Víta dohodu k nezaplateným platbám z minulosti, upozorňuje však, že ešte stále v rámci EÚ neexistuje systémové riešenie k tomuto problému. Vplyvom toho, že niektoré veľké štáty EÚ si neplnia svoje záväzky chýbajú aj na Slovensku európske peniaze vo výške 500 miliónov eur. „Za nezaplatené príspevky navrhujem systém sankcií, tak ako je to aj v obchodnej sfére“ doplnil Štefanec. Zlepšenie platobnej disciplíny jednotlivých štátov považuje pri riešení tohto problému za kľúčové.

„Tento rozpočet je ďalšia premárnená šanca na reformovanie financií EÚ,“ uviedol na úvod svojho príspevku poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík (EKR). Dotácie do poľnohospodárstva, ktoré tvoria takmer 40 % rozpočtu EÚ podľa neho likvidujú slovenské poľnohospodárstvo. Ďalším problémom je podľa neho pokračujúce zvyšovanie výdavkov v rozpočte. Zvyšovanie sa obhajuje novými rozvojovými programami, pri ktorých sa používajú „pekné slová na zakrývanie škaredej skutočnosti“. Tou skutočnosťou sú väčšie dlhy a väčšia miera prerozdeľovania, „nechajme peniaze u tých, ktorí ich tvoria.“ Kriticky sa vyjadril aj k eurofondom a k ich čerpaniu: „Toto je podľa mňa čisté zlo, eurofondy prinášajú na Slovensko korupciu v obzvlášť veľkej miere a prinášajú tiež deformáciu podnikateľského prostredia.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore