Tlačové správy

Hoci patríme do vyspelej Európy, k odpadom sa správame ako rozvojová krajina – potrebujeme nový zákon o odpadoch

Vo Zvolene 16. 12. 2014

V r. 2020 musí Slovensko recyklovať 50 % komunálneho odpadu. Aby splnilo tento spoločný cieľ EÚ, potrebuje systémovú zmenu v odpadovom hospodárstve, inak hrozí platenie pokút. Patríme medzi najhoršie krajiny EÚ, dnes skládkujeme viac ako 70 % odpadu, čo je hanba na úrovni Európy, nevyužitý potenciál pracovných miest a zdrojov, ktoré musíme dovážať na úrovni Slovenska. Nový zákon o odpadoch je preto nevyhnutný.

Až 77 % komunálneho odpadu Slovensko v súčasnosti ukladá na skládky. Miera recyklácie je len okolo 13 % a na tejto úrovni už stagnuje niekoľko rokov. „Ak nepríde rýchla zmena vážne hrozí, že Slovensko nesplní povinnosť recyklácie 50 % komunálneho odpadu v r. 2020, ktorá vyplýva z čl. 11 smernice 2008/98/ES o odpade. A teda nevyhneme sa plateniu pokút.“ povedal Miloš Veverka z občianskeho združenia CEPTA a dodáva: „Čas sa kráti, na dosiahnutie cieľa máme už len 6 rokov. Čím neskôr začneme prijímať účinné opatrenia, tým bude musieť byť nábeh ráznejší a preto ťažšie realizovateľný.

Slovensko patrí z hľadiska recyklácie odpadu ku krajinám na chvoste Európskej únie. Menej recykluje už len Malta a Rumunsko (obr. 1).

Potrebnú systémovú zmenu by mal priniesť nový zákon o odpadoch, ktorý zajtra plánuje predložiť Ministerstvo životného prostredia na rokovanie vlády. Tento zákon je prínosom najmä pre obce, pretože odbremení ich rozpočty od finančne náročného zabezpečovania triedeného zberu. Túto povinnosť, ako je tomu vo väčšine štátov Európy, presunie zákon cez rozšírenú zodpovednosť na priemysel. Obce budú motivované triediť odpad, pretože čím viac vytriedia, tým im menej ostane zmesového odpadu, ktorý musia platiť. Je to jedno z kľúčových opatrení pre zvýšenie miery triedenia odpadu, jeho zhodnocovania a recyklácie, ale aj cesta k splneniu záväzných cieľov schválených v rámci EÚ.

Ministerstvo životného prostredia nemá inú možnosť ako riešiť súčasnú neudržateľnú situáciu v odpadovom hospodárstve novým zákonom o odpadoch, ktorý považujeme za nevyhnutný. Veríme, že vyhlásenia priemyslu prefinancovať všetky náklady obcí spojené s triedeným zberom vybraných výrobkov sa stanú čoskoro realitou a začneme recyklovať podstatne viac odpadu ako je tomu doteraz“, vyhlásil Miloš Veverka, z o. z. CEPTA, ktorý dodáva: „Netreba však zabúdať na slabé miesta v navrhovanom zákone i v celom systéme, ktoré bude potrebné bezodkladne riešiť, ako napr. definovanie štandardov alebo obvyklých nákladov triedeného zberu, najnižší poplatok v EÚ za uloženie odpadu na skládky, ktorý nemotivuje obce k inému ako k skládkovaniu atď.

Hoci sme členským štátom vyspelej Európy, v oblasti odpadového hospodárstva sa správame ako rozvojová krajina. Potrebujeme nový zákon o odpadoch, zmenu systému a myslenia ľudí a prístupu obcí“ hodnotí situáciu Daniel Lešinský, predseda o. z. CEPTA a dodáva: „Financovanie triedeného zberu formou rozšírenej zodpovednosti výrobcov je vo vyspelej Európe štandardom u nás nie. Potrebujeme riešiť zhodnocovanie bioodpadu (napr. na bioplyn), ktorého je v komunálnom odpade približne 40 %, ďalej sú problémom aj čierne skládky a odpadky v krajine. Je nevyhnutné zvýšiť poplatok za skládkovanie minimálne o 100 %, čo pri novom systéme triedeného zberu nenavýši významne náklady obciam skôr naopak. Taktiež treba rozvinúť centrá opätovného použitia na opravu a predaj funkčných elektrických zariadení, nábytku, šatstva za nízke ceny a pod.“ O. z. CEPTA vždy presadzovalo, aby sa navýšená časť skládkového poplatku vrátila späť obciam vo forme podpory projektov na predchádzanie vzniku, zvýšenie opätovného využitia a recykláciu odpadu v obciach, vrátane bioodpadov v čom budú pomáhať aj EÚ fondy cez operačný program OP KŽP 2014-2020.

Viac v prílohe..

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore