Tlačové správy

Zdevastované domy na Luníku IX vyžadujú radikálne riešenia

V posledných dňoch sa objavili správy o pripravovanej asanácii ďalšieho domu na sídlisku Luník IX. Ide o problematickú lokalitu, v ktorej sa už roky hromadia dlhy a badateľné je aj výrazné devastovanie majetku zo strany väčšiny  obyvateľov. Vzhľadom na kritickú situáciu bol minulý týždeň poverený Bytový podnik mesta Košice prípravou asanácie bytového domu na Hrebendovej ulici. 

Bytový dom Hrebendova 14 a 16 je v neustále zhoršujúcom sa havarijnom stave a podľa statického posudku vyžaduje asanáciu. Je to stav, v ktorom sú priamo ohrozené životy ľudí, pohybujúcich sa v objekte a jeho blízkosti.   Prípadná rekonštrukcia by bola nákladnejšia, ako nová výstavba. Celkovo sa v tomto objekte nachádza 30 bytov, v ktorých žije 225 ľudí. Iba dvaja nájomcovia majú platnú nájomnú zmluvu a ostatní v bytovom dome sú neplatiči bez platných nájomných zmlúv.  Mesto nemá povinnosť zabezpečenia náhradného ubytovanie voči ľuďom, ktorí vedome porušujú zákon a nerešpektujú právne predpisy.

Nájomné byty preto budú dostávať iba tí, ktorí sú ochotní a schopní ich platiť. Nikto z neplatičov nie je bez prostriedkov, minimálne poberajú sociálne dávky,  preto si majú  v prvom rade hradiť náklady na bývanie, tak ako to ukladá zákon SR. V opačnom prípade nemajú nárok na žiadne bytové náhrady, maximálne sa im dočasne zabezpečí núdzové ubytovanie. Zároveň považujeme za neprípustné demolovanie majetku mesta neprispôsobivými občanmi, čo je v prípade bytových domov na Luníku IX opakujúci sa jav.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore