Tlačové správy

Mimoriadne úspešný nultý ročník festivalu Tokajský Kvintet

V závere uplynulého týždňa (v dňoch 6.- 7.3.2015) zorganizovali Citadela Wine & Art Gallery a Národný salón vín SR (NSV SR) Košice v rozsiahlych priestoroch svojej štýlovej vínnej pivnice nultý ročník festivalu Tokajský Kvintet, na ktorom sa prezentovali výrobcovia tradičných vín z vinohradníckej oblasti Tokaj.

Citadela Wine & Art Gallery a Národný salón vín SR Košice ako organizátori nultého ročníka vínneho festivalu Tokajský Kvintet zhodnotili jeho úspešnosť. Približne 300 návštevníkov sa počas dvoch festivalových dní zoznámilo s piatimi malými výrobcami z vinárskej oblasti slovenského Tokaja, ktorí sa prezentovali štyridsiatkou tých najlepších vín zo svojich pivníc.

Rodinné vinárstvo Zlatý Strapec z obce Viničky, člen OZ Tokaj Regnum, predstavilo osem druhov vín, pričom ako najlepšie víno sám majiteľ vinárstva, Attila Nagy, hodnotil 5 putňový Tokajský výber, roč. 2008, šampión súťaže TOKAJ 2014 Viničky.

Vinárstvo Vdovjak – Matúš Vdovjak z obce Veľká Tŕňa, spomedzi ôsmich druhov svojich vín vyzdvihol najmä Ordinarium, cuveé Furmint a Lipovina, roč. 2013, polosladké. „Víno muhutnej sily, spontánne kvasené, lahodiace telu i duši“, ako dodal.

Tibor Csonka z obce Veľká Tŕňa, ktorý sa označil za „hobby vinára“ , ponúkol návštevníkom festivalu sedem vín, z ktorých si najviac uctil Forditáš, roč. 2013, sladké, víno s botritickým charakterom. Ako zaujímavosť predstavil Bromiusov Kvet, roč. 2013, sladké. „Bromius ako synonymum gréckeho boha Bakchusa predstavuje víno s nevšednou chuťou čistého macerátu bobulí hrozna“, vysvetlil.

Mikuláš Vašš ponúkol na festivale Tokajský Kvintet šesticu najlepších vín zo svojej pivnice v Malej Tŕni. Spomedzi jeho vín návštevníci najčastejšie siahli po Muškáte žltom, roč. 2013, polosuché.

Marián Takáč ako posledný tohtoročný reprezentant Tokajskej vinárskej obce predstavil desať vín. Furmint Znovuzrodenie, roč. 2013, pochádza z vinohradu na hone Čierna hora, ktorý 15 rokov stál úhorom, zarastený divým porastom. Vinár ho zrevitalizoval so snahou zachovať a oživiť staré pôvodné korene. Výsledkom tejto náročnej cesty je práve spomínané víno, ktoré vinár považuje za svoju najväčšiu odmenu. Ďalším exkluzívnym vínom s nevšedným príbehom je jeho Slamové víno, štyri mesiace sušené na povale. Zo 400 kg hrozien odrody muškátu žltého sa vinárovi Takáčovi podarilo vyprodukovať 25l vína s cukornatosťou 46g/100l.

Každý spomedzi menovaných vinárov a vinárstiev priniesol na festival Tokajský Kvintet okrem jedinečných vín i kúsok z bohatstva svojho remesla, veľmi veľa zaujímavých skúseností a postrehov zo života s vínom, o ktoré sa s neskrývaným nadšením podelil s návštevníkmi.

Pôžitok z vína obohatili tradičné syry mliečnej farmy Braunvieh Hiadlovský, Slovenská Ľupča. Producent Martin Hiadlovský festivalu ponúkol k ochutnávke i pútavú prednášku o výrobnom procese syrov, o jednotlivých fázach zrenia a následnom vplyve doby zrenia na povahu a kvalitu ich chutí.

Hudobný hosť festivalu, Akordeónové duo Pappovci, sa prostredníctvom živej hudby, hraného a spievaného folklóru, postarali o dokonalú atmosféru. Tá v prostredí dobovej vínnej pivnice zanechala v návštevníkoch festivalu mimoriadne pozitívne a hlboké dojmy.

„Citadela Wine & Art Gallery a Národný Salón Vín Slovenskej republiky ako dva vznešené projekty „pod jednou strechou“ vyplnili pomyselné prázdne miesto na trhu služieb s vínom v našom regióne. Prišli s novými a hodnotnými zámermi, ktoré majú slúžiť ľuďom. K tomu je pridanou hodnotou i nevšedná atmosféra pravej vínnej pivnice. Tento projekt priniesol do Košíc to, čo tu doteraz veľmi chýbalo…„, zhodnotil jeden z návštevníkov festivalu.

Festival Tokajský Kvintet vznikol s primárnym cieľom podpory a prezentácie malých vinárov zo slovenského Tokaja, pretože svoje vína dorábajú s rešpektom voči tradíciám vinárskeho a vinohradníckeho remesla, ktoré preslávilo tento nevšedný región.

Organizátor podujatia vyslovil spokojnosť s priebehom a návštevnosťou festivalu a ďakuje za podporu menovaným partnerom: Mliečna farma Braunvieh Hiadlovský; Mäsovýroba Pečovská, Hurka s. r. o.

Spoločnosť Citadel Wine s. r. o. považuje nultý ročník festivalu Tokajský Kvintet za mimoriadne úspešný, preto má v pláne usporiada ďalší – už na jeseň tohto kalendárneho roku. Zároveň nevylučuje ani zvýšenie počtu účastníkov festivalu.

Sídlom spoločnosti i prevádzky Citadela Wine & Art Gallery a Národný Salón Vín SR, pobočka Košice, je Areál Frank Business Centre, známy pod názvom „Stará pekáreň“.

Adresa spoločnosti:

Citadel Wine s.r.o. 

Prevádzka: Citadela Wine & Art Gallery   a  Národný Salón Vín SR Košice

Južná trieda 48, 040 01 Košice

Internet

Kontakt:

Mgr.Magdaléna Satová Ferjenčíková, riaditeľka

Otváracie hodiny pre verejnosť: 

  • Po – So  14:00 – 22:00
  • Ne         zatvorené
  • Po – So  9:00 – 14:00   (návšteva expozície NSV SR – rezervácie min. 24 hod. vopred)

tokajsky kvintet 05tokajsky kvintet 03 tokajsky kvintet 04

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore