Tlačové správy

Jaroslav Vodrážka – Číročistý romantik

Knižnica pre mládež mesta Košice a Slovensko – Český klub SR pozývajú na vernisáž výstavy známeho českého maliara, grafika, ilustrátora, spisovateľa a pedagóga Jaroslava Vodrážku, ktorého mnohí poznajú ako tvorcu ilustrácií v detských knihách Smelý Zajko, Smelý Zajko v Afrike, Dubkáčik a Budkáčik či Macko Mrmláč Valachom.

Vernisáž sa uskutoční v pondelok 13. apríla 2015 o 11:00 hod. v pobočke LitPark na Kukučínovej 2 za účasti kurátorky výstavy  PhDr. Hany Zelinovej zo Slovenského národného múzeum v Martine.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Táto výstava je naším ďalším narodeninovým prekvapením v rámci osláv 60. výročia založenia knižnice. Obrázky Smelého Zajka, Budkáčika a Dubkáčika či Maca Mrmláča sprevádzajú detstvom už niekoľko generácií malých čitateľov. Veríme preto, že potešíme širokú verejnosť. Výstava sprostredkuje  návštevníkom na 18 výstavných paneloch najvýznamnejšie etapy zo života autora po jeho príchode na Slovensko.“

Jaroslav Vodrážka (1894) sa narodil v Prahe a na Slovensko prišiel v roku 1923 ako stredoškolský profesor kreslenia. Miestom jeho pôsobenia sa stal Martin, sídlo Matice Slovenskej a zároveň mesto, v ktorom v 20. rokoch 20. storočia žila slovenská literárna a výtvarnícka elita. Jeho tvorbu ovplyvnili časté kontakty s maliarmi M. A. Bazovským a J. Alexym ako aj s vtedajším tajomníkom Matice Slovenskej, Štefanom Krčmérym, ktorý ho podnietil k tvorbe úžitkovej grafiky a k spolupráci na tvorbe detskej literatúry.

Výstava bude verejnosti k dispozícii až do 12. júna 2015.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore